J Residence Banting in Morib, Banting
Beach Resort

10 Beach Resorts in Morib, Banting: A Guide to the Most Stunning Stays

Morib, Banting, Selangor, Malaysia is a beautiful place with stunning beaches, crystal-clear waters, and swaying palm trees. It’s no wonder that many people choose to vacation in Morib, Banting.

If you’re looking for a luxurious and relaxing beach resort nearby, you’ve come to the right place. Here are 10 of the best beach resorts in Morib, Banting:

J Residence Banting in Morib, Banting
J Residence Banting in Morib, Banting

Best Beach Resorts in Morib, Banting

Tadom Hill Resorts

  • Address: 2, Jalan Bukit Tadom, Kampung Orang Asli, Kampung Labohan Dagang, 42700 Banting, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4 (2868)
  • Phone: +60 12-522 5908
  • Website:

5 Replies to 10 Beach Resorts in Morib, Banting: A Guide to the Most Stunning Stays

  1. Owner perlu fokus kpd penambahbaikan dari segi keselesaan bilik, ruang makan, persekitaran, laluan masuk. One of our room water heater tak function. Makanan mmg sedap dan terbaik. For 2nd hall sbg tmpt mkn, tak sesuai krn berdekatan dgn outlet drain kitchen. Buian² yg rosak utk aktiviti air dan juga utk kanak² tidak dibaiki. Perlu sediakan tmpt duduk yg lebih selesa. Platform utk aktiviti air perlu ditambah baik. Sharing toilet dan sinki, perlu dibaiki taraf dan kebersihan. Ruang menunggu utk aktiviti atv, sinki terbiar dan kotor. Kepada pengunjung dan pelawat yang datang dari luar, tempat ini panas dan kurang berbumbung. Tiada culture performance. Kaunter reception dan tiket perlu upgrade kepada new technology. Banner atau signage ke tempat kamu tidak menyerlah. Tempat kamu perlu banyak penambahbaikan untuk kamu terus menjadi salah satu tempat pelancongan yang berkualiti. Sekiranya kamu kekalkan dgn apa yg ada skrg, pengunjung akan datang hanya sekali dan bukan for 2nd time. Pandangan ikhlas dari saya. Tq

  2. Buat team building dekat sini, jalan nak masuk tak berturap dan berlubang. Berliku sikit nak masuk, sampai2 je terus nampak tasik. Ada banyak aktiviti boleh buat dekat sini selain sukan air. Penginapan okay, bilik air besar, nyamuk pun kurang pastu ada pintu untuk join bilik sebelah. Dalam bilik pun ada aircond. Makanan puas hati, ada dua cafe. Satu cafe tepi tasik.

  3. Korang dah pernah pergi tak? Kalau belum kena try! Best matt! Pergi dgn member2. Banyak activity ada. Check it out!

  4. First time pergi round sana tapi kami hanya tengok keadaan dulu sebelum kami planning nak stay satu malam. So far, keadaan nampak memuaskan. Ada Bistor dan restoran tersedia. Ada hotel dan hall di sediakan. Paling menarik ada aktiviti ATV dan kayaking serta mandi manda. Ini yang kita orang nak cuba nanti.

  5. Tempat memang view yang cantik dan kemas
    Ada rakit , atv dan flying fox
    Untuk mandi ada slide ..tapi untuk pandangan saya ia sangat tidak mesra untuk anak2 dari 6y dan ke bawah
    Sbb slide sedia ada untuk ke dlm air terlalu tinggi
    Dan hny ade buaian dan slide kat darat untuk anak2 main ..

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Essential Beach Resort Packing Guide

A beach resort vacation promises sun-kissed days, sandy shores, and the soothing sound of ocean waves. As you embark on this idyllic journey, proper preparation and packing are key to ensuring a memorable and stress-free stay. From sun protection to beach attire, this comprehensive beach resort packing guide will help you pack everything you need for a delightful and relaxing beach getaway.

1. Sun Protection Essentials

Sunscreen is your best friend at the beach. Pack a high SPF sunscreen to shield your skin from harmful UV rays. Don’t forget to bring lip balm with SPF protection and a wide-brimmed hat to shield your face from the sun. Sunglasses with UV protection will also help keep your eyes safe and comfortable.

2. Swimwear and Cover-ups

Pack your favorite swimwear to enjoy the beach to the fullest. Whether it’s a swimsuit, bikini, or board shorts, choose comfortable and stylish options. Don’t forget to bring cover-ups like lightweight sarongs or beach dresses for strolling around the resort or lounging by the pool.

3. Beach Towels and Blankets

While most beach resorts provide towels for poolside use, having your own beach towels is handy for sunbathing on the sand. Consider bringing a beach blanket for picnics or relaxation on the shore.

4. Beach Bag

A spacious beach bag is essential for carrying all your beach essentials. Look for a durable and water-resistant bag that can hold your sunscreen, water bottle, books, snacks, and other personal items.

5. Comfortable Footwear

Pack a pair of comfortable flip-flops or sandals that are easy to slip on and off. These will be perfect for walking on the sand and around the resort. If you plan to do water activities like snorkeling or kayaking, consider bringing water shoes for protection.

6. Lightweight Clothing

Opt for light and breathable clothing suitable for warm beach weather. Pack shorts, T-shirts, sundresses, and comfortable outfits for casual resort wear.

7. Beach Accessories

Bring along some beach accessories to enhance your experience. Consider packing a beach umbrella for shade, a portable cooler for keeping drinks cool, and a beach mat or chair for lounging by the water.

8. Reusable Water Bottle

Stay hydrated throughout your beach resort stay by bringing a reusable water bottle. Many resorts have water stations where you can refill your bottle, reducing plastic waste.

9. Entertainment and Gadgets

Don’t forget to bring your favorite beach read, e-reader, or magazines for relaxation. If you enjoy capturing memories, bring a waterproof camera or a waterproof phone case to snap photos in the water.

10. Personal Care Items

Remember to pack personal care items like toiletries, medications, and first aid essentials. Aloe vera gel or after-sun lotion can provide relief for sun-exposed skin.

With this beach resort packing guide, you’ll be fully prepared for an unforgettable and enjoyable stay at the beach. Packing the essentials such as sun protection, swimwear, and comfortable attire will ensure you have a stress-free vacation. So, grab your suitcase, head to the beach resort, and let the waves carry you into a rejuvenating and blissful experience.

Top 10 Beach Resort Options in Morib, Banting

J Residence Banting in Morib, Banting
J Residence Banting in Morib, Banting

Amverton Cove Golf & Island Resort

  • Address: Jalan Pulau Carey, 42960 Pulau Carey, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.1 (1830)
  • Phone: +60 3-3123 3888
  • Website:
  • Reviews:
    Nz balqis✭✭✭✭✭
    6 bulan yang lalu
    Waterpark ni best sangat sebab ade gelongsor berlampu, memang lain daripada yang lain. Sangat recommended. Nak bawak kanak-kanak pun senang sebab aktiviti kanak2 memang banyak. Kena datang awal sebab ramai orang hehe. Memang berpatutan dengan harga yang saya bayar. Kalau nak menginap pun boleh tapi saya tak menginap sebab rumah dekat hehe. Boleh walk in untuk beli tiket!!
    mohd supian Idris✭✭✭✭
    sebulan yang lalu
    Menarik tempat ni untuk datang cuti rehat hujung minggu ….boleh try waterpark juga
    Hadijah Siti✭✭✭✭✭
    8 bulan yang lalu
    Bilik yang selesa untuk kami sekeluarga.Makanan yang disediakan memang puas hati banyak pilihan untuk sarapan.Memang recommend untuk percutian keluarga.Taman tema sebelah je hotel anak tak sabar nak main dari waktu sampai.
    MOHAMMAD HAFIZ✭✭✭✭
    9 bulan yang lalu
    Bersih dan selesa, tapi pihak pengurusan hotel tidak sepatutnya memberikan pengunjung lewat daftar keluar pada waktu sibuk seperti hari minggu dan cuti umum. Ini menyebabkan daftar masuk pengunjung baru lewat sehingga pukul 4 dan ada yang hampir 5 petang.
    RunningAddiction world
    11 bulan yang lalu
    Hotel mahal.. masuk waterpark kene bayar lagi.. waterpark skali masuk je, kalau dah keluar tak boleh masuk balik melainkan bayar lagi skali, jadi tak berbaloi la orang yang check in hotel..pelampung nk sewa mahal.. loker letak barang mahal..guna pulak system topup QR kod kalau nk bayar.. kaunter topup entah celah mana die letak… tmpt org nk duduk berehat pon sikit.. kalau cuaca panas terpaksa berteduh depan tandas.. kesian anak2… pegi tempat macam ni sbb ada waterpark tu… pastu bagi free activity yg kita tak sempat pon nk pegi sbb ada timing die bukak n tutup.. adoi la tempat cekik darah ni.. 5 tahun lagi bungkus laaa..

Villea Morib

  • Address: Lot 183 &184 Jalan Pantai, 42700 Banting, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4 (993)
  • Phone: +60 3-3198 2070
  • Website:
  • Opening hours:
    Isnin: Buka 24 jam
    Selasa: Buka 24 jam
    Rabu: Buka 24 jam
    Khamis: Buka 24 jam
    Jumaat: Buka 24 jam
    Sabtu: Buka 24 jam
    Ahad: Buka 24 jam
  • Reviews:
    AMY 2019✭✭✭✭✭
    2 bulan yang lalu
    bilik bersih, kolam mandi besar dan bersih, lanskap bersih dan kemas, makanan sedap tapi tentu lebih menarik sekiranya sarapan pagi ada sediakan nasi lemak berlaukkan rendang dan air teh tarik. terima kasih.
    Noraizan Amran✭✭✭✭✭
    4 bulan yang lalu
    As salam. tempat yg menarik utk bercuti. dekat. kolam renang yg luas dan bersih, makan yg sedap. persekitaran dan lanskap yg cantik dan bersih, view yg menarik walaupun tiada pantai pasir. staf yang baik dan jujur serta respon dgn cepat utk setiap pertanyaan. tkasih banyak kpd staf yang bertugas tadi kerana menyimpan dompet yg tertinggal di bilik tadi. ini kali kedua bercuti di sini. akan bercuti di sini lagi. tkasih
    Abrulkamal Jamal✭✭✭✭
    4 bulan yang lalu
    Dulu namanya Impiana, sekarang dah tukar ke Villea Morib… Dapat bilik No 2**… ok la untuk kami 5 beranak selesa untuk tidur, tapi ada masalah sikit tang air cond dia tak berapa nak sejuk, pastu paip kat tepi tandas tu air mula mula tak kuat, lepas tu godek godek sendiri dah ok… Bukan tak nak complaint kat kaunter tapi malas bila dah check in, rasa mengganggu pulak… Tadi masa sarapan kene bayar extra sebab tambah 2 orang, cuma bila tanya kat kaunter untuk anak OKU ada diskaun tak, dia diam je mungkin tak dengar kot…
    By _zurra✭✭✭✭
    5 bulan yang lalu
    Kawasan yang sesuai dan cantik utk buat aktiviti familyday..servis yg baik,staff yg friendly… makanan yg pelbagai utk dinner & breakfast serta mcm2 aktiviti riadah yang boleh dilakukan di sini..pool yg luas..terima kasih Villea Morib..terbaikkk??
    mohdjue mustapa✭✭✭✭✭
    3 bulan yang lalu
    Terbaikk…. Hotel bersih dan selesa… Staff juga peramah… Anak² gembira sbb dpt main kolam…

Myera Hotel

  • Address: Malaysia, MY : Jalan Bunga Pekan C-G-21, 22 Selangor Banting 邮政编码:邮政编码: 42700
  • Map: Click here
  • Rating: 4.3 (191)

Indah Morib Homestay

  • Address: Pt 704, Jalan Perdana 2 Indah Perdana, Kampung Endah, 42700 Banting, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.5 (127)

Homestay 531 Banting

  • Address: Lot 531, Jalan Sultan Alam Shah, Kanchong Darat, 42700 Banting, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.7 (50)

Qing Garden 庆园民宿

  • Address: Malaysia, Selangor, Tanjong Sepat, Lot 237 Bt 33 Tanjung Layang Jalan邮政编码: 42800
  • Map: Click here
  • Rating: 4 (22)

Rasvilla

  • Address: No.45, Jalan Bahagia, Olak Lempit, 42700 Banting, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.6 (8)

Kiara Mansion

  • Address: Kiara Mansion, Lot 1622, Jalan Mulia Kanan, Kampung Sungai Lang Baru, 42700 Banting, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 5 (5)

J Residence Banting

  • Address: 15, Jalan Pelangi 2, Taman Seri Pelangi, 42700 Banting, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.3 (4)

Gold Coast Morib Studio

  • Address: MY Selangor Banting Kampung Endah Unnamed Road, 42700, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 3.3 (4173)

That’s it for our list of the best beach resorts in Morib, Banting! If you have any arguments or additional information, please leave a comment. We love to hear from our readers. And don’t forget to check out some of the other posts on Teknotuf for more travel inspiration. Happy beachcombing!