Hompton by the Beach Penang in Tanjung Bungah
Beach Resort

10 Beach Resorts in Tanjung Bungah: A Guide to the Most Stunning Stays

Tanjung Bungah, Pulau Pinang, Malaysia is a beautiful place with stunning beaches, crystal-clear waters, and swaying palm trees. It’s no wonder that many people choose to vacation in Tanjung Bungah.

If you’re looking for a luxurious and relaxing beach resort nearby, you’ve come to the right place. Here are 10 of the best beach resorts in Tanjung Bungah:

Hompton by the Beach Penang in Tanjung Bungah
Hompton by the Beach Penang in Tanjung Bungah

Best Beach Resorts in Tanjung Bungah

Shangri-La Golden Sands, Penang

  • Address: Jalan Batu Ferringhi, Kampung Tanjung Huma, 11100 Batu Ferringhi, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.2 (8396)
  • Phone: +60 4-886 1911
  • Website:
  • Opening hours:
    Isnin: Buka 24 jam
    Selasa: Buka 24 jam
    Rabu: Buka 24 jam
    Khamis: Buka 24 jam
    Jumaat: Buka 24 jam
    Sabtu: Buka 24 jam
    Ahad: Buka 24 jam

5 Replies to 10 Beach Resorts in Tanjung Bungah: A Guide to the Most Stunning Stays

  1. Golden Sands tak banyak parking tapi dari hotel tu ada jalan untuk park dekat hotel rasa sayang sebelah je dengan golden sands. Bilik pulak, sliding kene betul2 tutup ketat, kata nya aircond tu detect pintu tu tertutup baru dia on. Pintu bilik air tak boleh kunci, mungkin untuk safety kot. Swimming pool memang best tapi pastikan jangan tertinggal swimsuit, dekat sini susah nak cari swimsuit, ada pun mahal. Ada macam-macam activity dekat laut, paling best kat sini makanan. Food kat sini memang tip top. Dari hotel tu, masuk kanan, jalan berapa langkah boleh nampak night market, jangan balik lambat sangat, sebab dalam menu kat tv katanya, in-room service untuk dinner dia kata tutup pukul 11 tapi saya order 10.30 dah tutup. Kecewa jugak la tak dapat order in-room service sbb esok pagi tu nak check out. Overall food, swimming pool and activity dekat golden sands ni memang best. Facilities boleh check dekat website dia. View dia memang best.

  2. Best. Bilik paling atas dan tgh2. Seaview terbaik. Kalau stay sini request bilik no 738 atau 740 utk Seaview best. Friendly staff, nice hotel ambience. Helpful front desk name Komati. Express check out.
    Pool area lebih byk pilihan utk budak2. Aku tak mandi pun. Lalu2 je nk ke pantai. Kt pantai plak byk aktiviti boleh buat mcm banana boat, jetski, etc. Pantai tak crowded sbb area limited utk hotel guest which is best bagi aku.
    Parking for guest jauh sikit kalau parking depan hotel tu penuh. Tapi ada buggy yg boleh pickup takde masalah.
    Lokasi hotel berdekatan dgn tmpt2 makan. Senang cari makan malam2 kalau lapar. Pagi2 plak pegi hotel punya breakfast buffet pun byk pilihan makanan. Walaupun takde makanan feveret aku Beef Breakfast tapi still ada lain2 yg sedap2.
    If next time vacation kt Penang surely akan stay sini lagi.

  3. lantai bilik bukannya karpet, sejuk kaki bila pijak. bilik hotel harga mahal tapi bilik kurang memuaskan. tandas pun kecik. yang best di sini cuma kolamnya besar.

  4. Best juga…for kids..slide budak2 suka..jgn kata bdk..mak pak bdk boleh join ok..enjoy the pool ..bnyk pool ada semua kita org terjun hahha.. smpi blk kl hitam ko sekelurga..lupa pakai sunblock..yg best part biyawak krg jgn takut..them mesra alam tau selamba mai..

  5. Masa check in lambat kene beratur panjang dan situ dah la panas teruk masa beratur tu.. welcome drink pon tak de.. service kurang memuaskan

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Essential Beach Resort Packing Guide

A beach resort vacation promises sun-kissed days, sandy shores, and the soothing sound of ocean waves. As you embark on this idyllic journey, proper preparation and packing are key to ensuring a memorable and stress-free stay. From sun protection to beach attire, this comprehensive beach resort packing guide will help you pack everything you need for a delightful and relaxing beach getaway.

1. Sun Protection Essentials

Sunscreen is your best friend at the beach. Pack a high SPF sunscreen to shield your skin from harmful UV rays. Don’t forget to bring lip balm with SPF protection and a wide-brimmed hat to shield your face from the sun. Sunglasses with UV protection will also help keep your eyes safe and comfortable.

2. Swimwear and Cover-ups

Pack your favorite swimwear to enjoy the beach to the fullest. Whether it’s a swimsuit, bikini, or board shorts, choose comfortable and stylish options. Don’t forget to bring cover-ups like lightweight sarongs or beach dresses for strolling around the resort or lounging by the pool.

3. Beach Towels and Blankets

While most beach resorts provide towels for poolside use, having your own beach towels is handy for sunbathing on the sand. Consider bringing a beach blanket for picnics or relaxation on the shore.

4. Beach Bag

A spacious beach bag is essential for carrying all your beach essentials. Look for a durable and water-resistant bag that can hold your sunscreen, water bottle, books, snacks, and other personal items.

5. Comfortable Footwear

Pack a pair of comfortable flip-flops or sandals that are easy to slip on and off. These will be perfect for walking on the sand and around the resort. If you plan to do water activities like snorkeling or kayaking, consider bringing water shoes for protection.

6. Lightweight Clothing

Opt for light and breathable clothing suitable for warm beach weather. Pack shorts, T-shirts, sundresses, and comfortable outfits for casual resort wear.

7. Beach Accessories

Bring along some beach accessories to enhance your experience. Consider packing a beach umbrella for shade, a portable cooler for keeping drinks cool, and a beach mat or chair for lounging by the water.

8. Reusable Water Bottle

Stay hydrated throughout your beach resort stay by bringing a reusable water bottle. Many resorts have water stations where you can refill your bottle, reducing plastic waste.

9. Entertainment and Gadgets

Don’t forget to bring your favorite beach read, e-reader, or magazines for relaxation. If you enjoy capturing memories, bring a waterproof camera or a waterproof phone case to snap photos in the water.

10. Personal Care Items

Remember to pack personal care items like toiletries, medications, and first aid essentials. Aloe vera gel or after-sun lotion can provide relief for sun-exposed skin.

With this beach resort packing guide, you’ll be fully prepared for an unforgettable and enjoyable stay at the beach. Packing the essentials such as sun protection, swimwear, and comfortable attire will ensure you have a stress-free vacation. So, grab your suitcase, head to the beach resort, and let the waves carry you into a rejuvenating and blissful experience.

Top 10 Beach Resort Options in Tanjung Bungah

Hompton by the Beach Penang in Tanjung Bungah
Hompton by the Beach Penang in Tanjung Bungah

Shangri-La Rasa Sayang, Penang

  • Address: Jalan Batu Ferringhi, Kampung Tanjung Huma, 11100 Batu Ferringhi, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.7 (6320)
  • Phone: +60 4-888 8888
  • Website:
  • Opening hours:
    Isnin: Buka 24 jam
    Selasa: Buka 24 jam
    Rabu: Buka 24 jam
    Khamis: Buka 24 jam
    Jumaat: Buka 24 jam
    Sabtu: Buka 24 jam
    Ahad: Buka 24 jam
  • Reviews:
    Mohammad Rabbani Bin Robert✭✭✭✭✭
    4 bulan yang lalu
    Saya suka di tempat ini boleh rehat dengan tenang, jauh dari kebisingan dan pencemaran bunyi yg berasap telinga, skrng di sini lagi tenang fikiran, klu panas boleh mandi di pantai canti tu, di kolam renang, di bilik air yg klasik lengkap batu kaca dinding cermin, voleh riadah di tepi kolam atau pantai sejuk hati saya klu di sini memang seronok, boleh bawa femely juga. Bilik luar biasa luas dan adem. Harga berpatutan mampu milik. Lokasi bersih tidak jauh dari jalan saya lalu kerja. Singah mkn fav di sini minum aiss coklat dan ayam madu.. perr padu bikin berselerah. Bawa kwn sekali mau 2x pula.hahaha
    Mohd saiful amin✭✭✭✭
    2 bulan yang lalu
    Hotel ini amat sesuai untuk dikunjungi oleh sesiapa yang merindui suasana yang santai dan jauh dari hiruk pikuk kota. Lokasinya yang menarik serta harga yang berpatutan dapat menarik pelancong berkunjung ke sini. Disini terdapat kolam renang, tempat berjemur dan sebagainya. Disamping itu, biliknya agak luas dan selesa serta makanan yang pelbagai pilihan. Saya mencadangkan anda untuk merasai pengalaman di hotel ini.
    Dira Khan✭✭✭✭✭
    2 bulan yang lalu
    Okey first of all , tempat sangat la menarik ? room yang selesa ? decoration sangat la cantik ? susana agak bagus, kolam cantik dan bersih ??? layanan staff Amat memuaskan ?
    Princesszihaaj✭✭✭✭✭
    4 bulan yang lalu
    Betul2 5 star Hotel.. Sangat selesa bila menginap di sini. Suasana tenang, cantik, Buffet breakfast pelbagai pilihan dan rasa yg Sedap2. ❤️ Berbaloi untuk reward pada family sendiri. Recommended!
    Jamil Mansur✭✭✭✭✭
    3 bulan yang lalu
    tempat percutian yang indah dengan persekitaran hijau yang indah. ia adalah indah untuk berehat apabila terdapat beberapa pokok besar memberikan teduhan. bilik mempunyai pemandangan yang menakjubkan! Di sini, anda boleh menikmati matahari terbenam yang menakjubkan. kolamnya sangat besar, bersih dan menenangkan. Bufet sarapan pagi sangat menarik, dengan banyak pilihan! Kakitangannya sangat baik dan kemudahannya sangat baik. Hotel lima bintang yang berbaloi dengan kosnya!.

PARKROYAL Penang Resort

  • Address: PARKROYAL Penang Resort Batu Ferringhi Beach, 11100 Batu Ferringhi, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.5 (5524)
  • Phone: +60 4-886 2288
  • Website:
  • Opening hours:
    Isnin: Buka 24 jam
    Selasa: Buka 24 jam
    Rabu: Buka 24 jam
    Khamis: Buka 24 jam
    Jumaat: Buka 24 jam
    Sabtu: Buka 24 jam
    Ahad: Buka 24 jam
  • Reviews:
    Zul Willi✭✭✭✭✭
    2 bulan yang lalu
    Tempat yang cantik untuk bercuti, berehat dari kesibukan kota dan berbulan madu juga sangat sesuai..

    Makanan yang tersedia untuk sarapan sangat sedap dan banyak. Salad ??? disini antara yang paling sedap pernah saya makan dan segar.

    Teha Hashim✭✭✭✭✭
    3 bulan yang lalu
    Best gilerr kalau dinner dekat sini. Staff friendly and sangat polite. Permandangan indah dan makan semua sedap!!! Mmg berbaloii sangat2 ?❤️??
    Amir Jem✭✭✭✭✭
    7 bulan yang lalu
    Bilik luas n ada balkoni luar sndri yg bertanah garden.makan pd sy biasa aje cuma byk plihan.bratur wajib nk msuk breakfast sbb org rmai wlpn hrga rm550 ke atas.blik ada bath tab.smbung mndi lps kolam kt luar.tq
    Izan Md Zin✭✭✭✭✭
    7 bulan yang lalu
    Persekitaran cantik dan nyaman, pilihan sarapan boleh dipertingkatkan lagi dari segi rasa. Ada aktiviti untuk kanak2, kolam dibezakan dewasa dan kanak2, pantai sangat dekat, ada buaian besar.
    Zatul Itri✭✭
    setahun yang lalu
    1. Lambat angkat panggilan.
    2. Pesan air tin bersama gelas berisi ais, yang tiba hanya air tin sahaja. Sedangkan air tin di luar hanya RM3.20. Hotel caj sampai RM17. Saya faham kenapa mahal tapi saya pesan bersama gelas berisi ais. Gelas itu tidak tiba lansung. Lansung tak ikut pesanan
    3. Kata dapur buka 24 jam, tapi hanya cakap sahaja. Dalam menu, dapur tutup 10.30pm. Overclaim
    4. Tempat parking sedikit.
    5. Tempahan dibuat sebulan lebih, mohon bilik brdekatan dgn lift (kerana membawa warga emas), TIDAK mengikut pesanan lansung. Memang tak mesra pelanggan
    6. Hotel ini hanya sesuai utk sesiapa yg mahu habiskan masa di pantai, jika mahu shopping di pusat bandar amat lah tidak sesuai. Mahal dan tidak berbaloi
    7. Perlu ditambahbaik dari segi sistem ‘check in’ dan ‘check out’ dengan cepat. Maklum kepada pelanggan terlebih dahulu jika perlukan kad pengenalan. Ini dah sampai kaunter baru nak minta macam-macam. Ini akan melambatkan proses check in.
    8. Terima kasih

DoubleTree Resort by Hilton Penang

  • Address: 56, Jalan Low Yat, Puncak Ria, 11100 Batu Ferringhi, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.3 (4332)

Lone Pine Hotel

  • Address: 97, Jalan Batu Ferringhi, 11100 Batu Ferringhi, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.1 (2241)

Hotel Mercure Penang Beach

  • Address: 505, Jalan Tanjung Bungah, 11200 Tanjung Bungah, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4 (2162)

Hompton by the Beach Penang

  • Address: 533, Jalan C M Hashim, Tanjung Tokong, 11200 Tanjung Bungah, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.4 (1681)

Lost Paradise Resort

  • Address: 260, Jalan Batu Ferringhi, 11100 Tanjung Bungah, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.4 (1318)

By The Sea Batu Ferringhi Penang

  • Address: By The Sea HOMESTAY, Jalan Batu Ferringhi Batu Ferringhi, 11100 Penang, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.4 (564)

Tanjung Point Residences

  • Address: 508, Jln Tanjung Tokong, 10470 Tanjung Tokong, Penang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.2 (262)

BoraBora Beach Guesthouse Penang

  • Address: 515a, Jalan C M Hashim, Tanjung Tokong, 11200 Tanjung Bungah, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.1 (181)

That’s it for our list of the best beach resorts in Tanjung Bungah! If you have any arguments or additional information, please leave a comment. We love to hear from our readers. And don’t forget to check out some of the other posts on Teknotuf for more travel inspiration. Happy beachcombing!