KLINIK SHAH ALAM in Shah Alam
Clinic

10 Exceptional Clinics in Shah Alam

Presenting a compilation of highly rated and positively reviewed Clinic in Shah Alam, Malaysia.

Occupational Health Doctor (OHD) Hania Clinic Medical & Surgery

  • Address: 10, Jalan Boling Padang G 13/G, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.9 (534)
  • Phone: +60 18-664 5921
  • Opening hours:
    Isnin: 9:00 PG – 6:00 PTG
    Selasa: 9:00 PG – 6:00 PTG
    Rabu: 9:00 PG – 6:00 PTG
    Khamis: 9:00 PG – 6:00 PTG
    Jumaat: 9:00 PG – 6:00 PTG
    Sabtu: 9:00 PG – 3:00 PTG
    Ahad: 11:00 PG – 3:00 PTG
KLINIK SHAH ALAM in Shah Alam
KLINIK SHAH ALAM in Shah Alam

5 Replies to 10 Exceptional Clinics in Shah Alam

  1. Alhamdulillah. Terima kasih kerana menyediakan urusan swab test yang cepat dan memudahkan. Tak perlu beratur. Hanya drive thru. Result pun dalam tempoh 24 jam. Terima kasih atas perkhidmatan yang terbaik.

  2. Sangat sangat tip top service swab test kat klinik ni. Harga paling murah, paling cepat, 2 minit sett;e! And dr pun buat swab test pada baby saya umur 6 bulan sangat gentle, baby nangis sekejap je.

  3. Saya buat PCR test kat sini. Whatsapp je bagi details & buat payment (cash/online transfer/Maybank QR pay). Sampai2 je terus buat swab test. Service laju mantap ?? Highly recommended! Buat test semalam 2.30pm, harini 11.50am terus dpt result.

  4. Murah,cepat,lincah,baik semua ada lah kat sini.
    Memang servis paling terbaik.PCR under Rm200 mana nak cari.Overall klinik ni memang idaman para rakyat marhaen yg mungkin terjejas dengan kegawatan ekonomi kerana Covid 19 ni

  5. Mudah sangat nak buat booking and flow swab test pun cepat. Ada discount untuk umrah lagi. Service sangat baik, staff friendly and banyak membantu. Harga berpatutan dari tempat lain.

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Understanding the Distinctions between Clinics and Hospitals

In Shah Alam, there are differences between clinics and hospitals, both in terms of the services they provide and the level of care they offer. Here are the key distinctions:

  1. Size and Complexity:
    • Clinics: Clinics are smaller healthcare facilities that typically provide primary care services and basic medical treatments. They are often run by general practitioners (GPs) and offer outpatient services.
    • Hospitals: Hospitals are larger and more complex healthcare institutions equipped to handle a broader range of medical services. They have various specialized departments and units, offering a wider spectrum of treatments and facilities, including surgical services and inpatient care.
  2. Services Provided:
    • Clinics: Clinics are usually focused on preventive care, minor medical issues, and general health check-ups. They can handle common illnesses, vaccinations, and routine medical examinations.
    • Hospitals: Hospitals can provide a wide array of services, ranging from emergency care and intensive care to specialized treatments like cardiac surgeries, organ transplants, and advanced diagnostics.
  3. Admission and Stay:
    • Clinics: Patients typically visit clinics on an outpatient basis, meaning they are treated and sent home the same day. There are some specialized clinics that might offer short-term observation, but most are not equipped for extended inpatient stays.
    • Hospitals: Hospitals have the capacity for inpatient care, where patients can be admitted for more extended periods, sometimes days or weeks, depending on the severity of their condition and the required treatment.
  4. Specialization:
    • Clinics: Some clinics may focus on specific areas, such as women’s health, pediatric care, or certain chronic diseases. However, most clinics provide general medical services.
    • Hospitals: Hospitals often have various specialized departments, such as cardiology, oncology, neurology, etc., each staffed by doctors and medical professionals with expertise in their respective fields.
  5. Facilities and Technology:
    • Clinics: Due to their smaller scale, clinics may have limited medical equipment and diagnostic facilities compared to hospitals.
    • Hospitals: Hospitals are better equipped with advanced medical technology and facilities, including imaging machines, surgical suites, and intensive care units.
  6. Cost and Accessibility:
    • Clinics: Clinics generally have lower consultation fees and may be more accessible in terms of location.
    • Hospitals: Hospital services can be more expensive, and major hospitals are typically located in urban areas or larger cities.

It’s essential to choose the appropriate healthcare facility based on the nature of your medical condition. For minor illnesses and regular check-ups, a clinic is often sufficient, while for more severe or complex medical issues, a hospital’s comprehensive resources are required. Always seek advice from healthcare professionals to determine the most suitable option for your needs.

The 10 Best Clinic near Shah Alam

KLINIK SHAH ALAM in Shah Alam
KLINIK SHAH ALAM in Shah Alam

U.n.i KLINIK SEKSYEN 7 SHAH ALAM

  • Address: No 36 G, 36, Jalan Zirkon E7/E, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.7 (235)
  • Phone: +60 3-5524 6540
  • Website:
  • Opening hours:
    Isnin: 7:00 PG – 11:00 PTG
    Selasa: 7:00 PG – 11:00 PTG
    Rabu: 7:00 PG – 11:00 PTG
    Khamis: 7:00 PG – 11:00 PTG
    Jumaat: 7:00 PG – 11:00 PTG
    Sabtu: 7:00 PG – 11:00 PTG
    Ahad: 7:00 PG – 11:00 PTG
  • Reviews:
    Hanna Kamilia
    2 bulan yang lalu
    Lembab, org tgh sakit staff boleh bising mcm tempat lepak, bagi ubat pun lambat, doc okay cuma staff je
    Abdullah Kamal✭✭✭✭✭
    8 bulan yang lalu
    Klinik sangat bagus dalam berinteraksi dengan customer, wife sanggup datang dari Damansara ke Shah Alam semata untuk dapatkan Implanon pencegah kehamilan sebab Klinik active menjawab soalan di media sosial
    ———
    Overall pengalaman sangat selesa, wife agak nervous sebelum mencucuk, tapi sikap doktor yang ramah buatkan semuanya berjalan lancar, doktor tak rushing buat kerja dan sentiasa make sure customer selesa ??
    n mohd✭✭✭✭✭
    6 bulan yang lalu
    Klinik yang bagus, doktor2 dan staff yanv ceria membangkitkan aura positif kpd pesakit
    AdNur Creative✭✭✭✭✭
    8 bulan yang lalu
    Layanan & service yang amat baik dari kaunter hingga ke doktor yang merawat..penerangan daripada doktor pun bagus..semuanya baik2,peramah & ceria..??
    ez chan✭✭✭✭✭
    2 bulan yang lalu
    Good ambience. Masuk je trus sihat ?

? Klinik Metro (24 Jam) Sunway Kayangan | Shah Alam

  • Address: No. 21, Ground Floor, Jalan Ungu U9/B, Sunway Kayangan, 40150 Shah Alam, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.6 (133)
  • Phone: +60 3-7832 2627
  • Website:
  • Opening hours:
    Isnin: 8:00 PG – 10:00 PTG
    Selasa: 8:00 PG – 10:00 PTG
    Rabu: 8:00 PG – 10:00 PTG
    Khamis: 8:00 PG – 10:00 PTG
    Jumaat: 8:00 PG – 10:00 PTG
    Sabtu: 8:00 PG – 10:00 PTG
    Ahad: 8:00 PG – 10:00 PTG
  • Reviews:
    Nur Zalikha
    setahun yang lalu
    Kata 24hrs, tp celah mana 24hrs.. dtg sbb ade emergency, pkul730am, tutup rapat cmni lg.. jgn buat 24hrs, klu xboleh nk commit
    najilah mohammad✭✭✭✭✭
    setahun yang lalu
    Terima kasih klinik metro atas servis yg sangat2 terbaik.. Saat kami sekeluarga diuji dgn covid.. Ank pula sakit gigi sampai bengkak pipi.. Tp atas kebaikan DR dan pihak klinik.. Anak saya dah dpt ubat.. Lagi sekali terima kasih bnyak2 saya ucapkan.. Mybe klinik lain xboleh buat mcm klinik metro sunway kayangan buat.. Semoga dipermudahkan segala urusan warga klinik metro.. ??
    mohd najib hassan✭✭✭✭✭
    2 tahun yang lalu
    Sy sangat bersyukur dan berterima kasih!..klinik ini mempunyai in house doktor dan juga doktor locum yang sangat berpengalaman dan berkelayakan. Kelengkapan dan peralatan yg mencukupi dan sy x perlu pergi ke klinik lain yg jauh dari rumah. Pengalaman yg x dpt sy lupakan dengan tindakan pantas doktor serta kakitangan klinik membantu sy yg dalam keadaan separuh sedar dan ia telah menyelamatkan nyawa sy waktu itu..selain itu, setiap hari sy membawa ibu ke klinik tersebut untuk menukar dressing dan mencuci luka akibat penyakit kencing manis, mereka merawat ibu seperti keluarga sendiri dan sy amat berterima kasih atas layanan dan perkhidmatan mereka.
    Boey Wai (Siti)
    4 bulan yang lalu
    Bukan 24 jam pon sebelum pukul 1am dah tutup
    Zamhari Mokhtar✭✭✭✭✭
    3 tahun yang lalu
    Terima kasih doktor terbaik,doktor yang berpegalaman dan sangat membantu,ubat ubatan yang moden dan sangat berkesan,terima kasih sekali lagi doktor ?????

Hampshire Clinic Shah Alam

  • Address: A13, 64A, Persiaran Akuatik, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 5 (121)

U.n.i KLINIK Shah Alam

  • Address: 8, Jalan Boling Padang F 13/F, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.6 (114)

Klinik Mediviron Seksyen 22, Shah Alam

  • Address: 20a, Jalan Jubli Perak 22/1, Seksyen 22, 40300 Shah Alam, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.2 (78)

Qualitas Health Kumpulan Medic – Shah Alam

  • Address: 1, Jalan Tukang 16/3, Sec 16, 40200 Shah Alam, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.1 (49)

Awam Clinic IDCC Klinik Seksyen 15 Shah Alam

  • Address: Blok 3, Kompleks Otomobil, 42-G, Jalan Pahat G 15/G, Seksyen 15, 40200 Shah Alam, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 5 (48)

GK CLINIC (I-CITY)

  • Address: Level, B-UG-23A, centralWalk, Jalan Multimedia, I-City, 40000 Shah Alam, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.6 (43)

Klinik Medi Utama

  • Address: Jalan Lawan Pedang 13/27, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.3 (11)

Klinik Anis Shah Alam

  • Address: 17, Jalan Bunga Melur 2/18, Seksyen 2, 40000 Shah Alam, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 3.2 (219)

Thank you for reading. You can visit the Shah Alam Directory to get more Clinic reviews and rating compilations troughout Malaysia’s city.