Lexis Suites Penang in Batu Maung
Beach Resort

10 Romantic Beach Resorts in Batu Maung: The Perfect Getaway

Batu Maung, Pulau Pinang, Malaysia is a beautiful place with stunning beaches, crystal-clear waters, and swaying palm trees. It’s no wonder that many people choose to vacation in Batu Maung.

If you’re looking for a luxurious and relaxing beach resort nearby, you’ve come to the right place. Here are 10 of the best beach resorts in Batu Maung:

Lexis Suites Penang in Batu Maung
Lexis Suites Penang in Batu Maung

Best Beach Resorts in Batu Maung

Shangri-La Golden Sands, Penang

  • Address: Jalan Batu Ferringhi, Kampung Tanjung Huma, 11100 Batu Ferringhi, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.2 (8396)
  • Phone: +60 4-886 1911
  • Website:
  • Opening hours:
    Isnin: Buka 24 jam
    Selasa: Buka 24 jam
    Rabu: Buka 24 jam
    Khamis: Buka 24 jam
    Jumaat: Buka 24 jam
    Sabtu: Buka 24 jam
    Ahad: Buka 24 jam

5 Replies to 10 Romantic Beach Resorts in Batu Maung: The Perfect Getaway

  1. Golden Sands tak banyak parking tapi dari hotel tu ada jalan untuk park dekat hotel rasa sayang sebelah je dengan golden sands. Bilik pulak, sliding kene betul2 tutup ketat, kata nya aircond tu detect pintu tu tertutup baru dia on. Pintu bilik air tak boleh kunci, mungkin untuk safety kot. Swimming pool memang best tapi pastikan jangan tertinggal swimsuit, dekat sini susah nak cari swimsuit, ada pun mahal. Ada macam-macam activity dekat laut, paling best kat sini makanan. Food kat sini memang tip top. Dari hotel tu, masuk kanan, jalan berapa langkah boleh nampak night market, jangan balik lambat sangat, sebab dalam menu kat tv katanya, in-room service untuk dinner dia kata tutup pukul 11 tapi saya order 10.30 dah tutup. Kecewa jugak la tak dapat order in-room service sbb esok pagi tu nak check out. Overall food, swimming pool and activity dekat golden sands ni memang best. Facilities boleh check dekat website dia. View dia memang best.

  2. Best. Bilik paling atas dan tgh2. Seaview terbaik. Kalau stay sini request bilik no 738 atau 740 utk Seaview best. Friendly staff, nice hotel ambience. Helpful front desk name Komati. Express check out.
    Pool area lebih byk pilihan utk budak2. Aku tak mandi pun. Lalu2 je nk ke pantai. Kt pantai plak byk aktiviti boleh buat mcm banana boat, jetski, etc. Pantai tak crowded sbb area limited utk hotel guest which is best bagi aku.
    Parking for guest jauh sikit kalau parking depan hotel tu penuh. Tapi ada buggy yg boleh pickup takde masalah.
    Lokasi hotel berdekatan dgn tmpt2 makan. Senang cari makan malam2 kalau lapar. Pagi2 plak pegi hotel punya breakfast buffet pun byk pilihan makanan. Walaupun takde makanan feveret aku Beef Breakfast tapi still ada lain2 yg sedap2.
    If next time vacation kt Penang surely akan stay sini lagi.

  3. lantai bilik bukannya karpet, sejuk kaki bila pijak. bilik hotel harga mahal tapi bilik kurang memuaskan. tandas pun kecik. yang best di sini cuma kolamnya besar.

  4. Best juga…for kids..slide budak2 suka..jgn kata bdk..mak pak bdk boleh join ok..enjoy the pool ..bnyk pool ada semua kita org terjun hahha.. smpi blk kl hitam ko sekelurga..lupa pakai sunblock..yg best part biyawak krg jgn takut..them mesra alam tau selamba mai..

  5. Masa check in lambat kene beratur panjang dan situ dah la panas teruk masa beratur tu.. welcome drink pon tak de.. service kurang memuaskan

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exploring the Most Popular Types of Beach Resorts

  1. All-Inclusive Beach Resorts: These resorts offer comprehensive packages that include accommodation, meals, drinks, and various activities, providing guests with a hassle-free vacation experience.
  2. Luxury Beach Resorts: Catering to discerning travelers, luxury beach resorts offer upscale amenities, personalized services, and exquisite accommodations, often located in prime beachfront locations.
  3. Family-Friendly Beach Resorts: Designed with families in mind, these resorts provide kid-friendly facilities, entertainment programs, and activities suitable for all ages, ensuring a memorable vacation for everyone.
  4. Adults-Only Beach Resorts: Ideal for couples and adult travelers seeking a peaceful and tranquil environment, these resorts offer a serene atmosphere and exclusive amenities.
  5. Eco-Friendly Beach Resorts: Focused on sustainability and environmental preservation, these resorts aim to minimize their ecological impact while providing guests with a responsible and nature-friendly retreat.
  6. Boutique Beach Resorts: These small, stylish resorts offer personalized services, unique accommodations, and a distinct charm, providing an intimate and exclusive beach getaway.
  7. Wellness and Spa Beach Resorts: Tailored to those seeking relaxation and rejuvenation, these resorts offer spa treatments, fitness facilities, and wellness programs, promoting a holistic approach to well-being.
  8. Adventure Beach Resorts: Perfect for thrill-seekers, these resorts provide a range of water sports, excursions, and outdoor activities, ensuring an adrenaline-filled beach vacation.
  9. Beachfront Villas and Bungalows: Offering privacy and seclusion, beachfront villas and bungalows provide guests with their own space, often featuring private pools and direct access to the beach.
  10. Budget-Friendly Beach Resorts: Ideal for travelers on a budget, these resorts offer affordable accommodations and basic amenities without compromising on a delightful beach experience.

The popularity of these beach resorts varies depending on the location, target audience, and unique features they offer. Whether you’re seeking a luxurious retreat, a family-friendly escape, or an adventure-filled vacation, there’s a beach resort to cater to your preferences and create unforgettable memories by the shore.

Top 10 Beach Resort Options in Batu Maung

Lexis Suites Penang in Batu Maung
Lexis Suites Penang in Batu Maung

Lexis Suites Penang

  • Address: 28, Jalan Teluk Kumbar, 11920 Bayan Lepas, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.3 (7022)
  • Phone: +60 4-628 2888
  • Website:
  • Opening hours:
    Isnin: Buka 24 jam
    Selasa: Buka 24 jam
    Rabu: Buka 24 jam
    Khamis: Buka 24 jam
    Jumaat: Buka 24 jam
    Sabtu: Buka 24 jam
    Ahad: Buka 24 jam
  • Reviews:
    melancong_murah _baloi✭✭✭✭✭
    seminggu yang lalu
    Saya dapat harga promo 420 pengalaman yang menarik sebab private tidak bercampur org dalam pool
    Anuar Soad✭✭✭✭✭
    sebulan yang lalu
    Semua sempurna… Cuma satu ja, motorsikal tidak dibenarkan pakir di tingkat 2-6 walaupun ada petak pakir motorsikal. Menyebabkan penginap terdedah kepada hujan dan panas semasa hendak mengambil barang dari motorsikal.
    Norhafizah MJ✭✭✭✭✭
    5 bulan yang lalu
    ada ruang privacy dengan family, boleh berendam dlm swimming pool selama mana pun nak tanpa ganggu sesiapapun. overall best walaupun cuma 1 night stay. better bawak extra pelampung kalau ada bawak anak kecik. kedalaman pool 1.2meter, jadi for safety sake, sentiasalah berada bersama-sama anak-anak ketika di pool ya. ^_^
    Solehah Zulkifli✭✭✭
    3 bulan yang lalu
    This 5 star hotel is not meet my expectations. Bilik xbersih. Habuk banyak dekat belakang bucu katil tu. Banyak barang rosak..kerusi oren dekat pool tu patah.pintu bilik air bunyi mcm krik2 mcm dlm crita seram. Paling xbest..Time sahur.. aircond dlm restaurant xfunction. Panas gila..berpeluh aku..abg yg dok surve makan tu lagi la lencun .kesian dia.
    Makan biasa2 ja. Staff mmg friendly gila..sangat baik..dari security sampai la ke waitress. Semua baik2. Lampu bilik..becinta betul ..klau aku la..aku xsula lampu malap mcm tu. Bawak ank2 okay la..sebab pool dlm bilik.
    Faiz Sulaiman✭✭✭✭
    6 bulan yang lalu
    Check-in in process pantas mungkin sebab dah buat online check-in. Breakfast okay la, tapi macam ada yang kureng sket. Tak sure part mana. Station telur agak jammed waktu peak. Chef goreng telur senyum la sikit ?

    Bilik berhabuk la. Especially bahagian atas pada decoration dinding. Tebal weh habuk. Tolonglah bersihkan. Masuk bilik je bersin ulang2 kali.

    Kolam dalam bilik okay. Cuma itulah, tak mesra budak2. Kedalaman untuk dewasa. Jenuh la kena dukung anak2 main kolam. Harap pihak hotel ambil maklum. Family room kot, mestila ada budak2. Budak pun yang excited nak main kolam. Pool public pun takde untuk budak2. Adoilaa..

    Cuma yang best boleh request melalui apps. Cepat je sampai.

    Not recommended untuk bercuti dengan anak2 kecil.

Shangri-La Rasa Sayang, Penang

  • Address: Jalan Batu Ferringhi, Kampung Tanjung Huma, 11100 Batu Ferringhi, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.7 (6320)
  • Phone: +60 4-888 8888
  • Website:
  • Opening hours:
    Isnin: Buka 24 jam
    Selasa: Buka 24 jam
    Rabu: Buka 24 jam
    Khamis: Buka 24 jam
    Jumaat: Buka 24 jam
    Sabtu: Buka 24 jam
    Ahad: Buka 24 jam
  • Reviews:
    Mohammad Rabbani Bin Robert✭✭✭✭✭
    4 bulan yang lalu
    Saya suka di tempat ini boleh rehat dengan tenang, jauh dari kebisingan dan pencemaran bunyi yg berasap telinga, skrng di sini lagi tenang fikiran, klu panas boleh mandi di pantai canti tu, di kolam renang, di bilik air yg klasik lengkap batu kaca dinding cermin, voleh riadah di tepi kolam atau pantai sejuk hati saya klu di sini memang seronok, boleh bawa femely juga. Bilik luar biasa luas dan adem. Harga berpatutan mampu milik. Lokasi bersih tidak jauh dari jalan saya lalu kerja. Singah mkn fav di sini minum aiss coklat dan ayam madu.. perr padu bikin berselerah. Bawa kwn sekali mau 2x pula.hahaha
    Mohd saiful amin✭✭✭✭
    2 bulan yang lalu
    Hotel ini amat sesuai untuk dikunjungi oleh sesiapa yang merindui suasana yang santai dan jauh dari hiruk pikuk kota. Lokasinya yang menarik serta harga yang berpatutan dapat menarik pelancong berkunjung ke sini. Disini terdapat kolam renang, tempat berjemur dan sebagainya. Disamping itu, biliknya agak luas dan selesa serta makanan yang pelbagai pilihan. Saya mencadangkan anda untuk merasai pengalaman di hotel ini.
    Dira Khan✭✭✭✭✭
    2 bulan yang lalu
    Okey first of all , tempat sangat la menarik ? room yang selesa ? decoration sangat la cantik ? susana agak bagus, kolam cantik dan bersih ??? layanan staff Amat memuaskan ?
    Princesszihaaj✭✭✭✭✭
    4 bulan yang lalu
    Betul2 5 star Hotel.. Sangat selesa bila menginap di sini. Suasana tenang, cantik, Buffet breakfast pelbagai pilihan dan rasa yg Sedap2. ❤️ Berbaloi untuk reward pada family sendiri. Recommended!
    Jamil Mansur✭✭✭✭✭
    3 bulan yang lalu
    tempat percutian yang indah dengan persekitaran hijau yang indah. ia adalah indah untuk berehat apabila terdapat beberapa pokok besar memberikan teduhan. bilik mempunyai pemandangan yang menakjubkan! Di sini, anda boleh menikmati matahari terbenam yang menakjubkan. kolamnya sangat besar, bersih dan menenangkan. Bufet sarapan pagi sangat menarik, dengan banyak pilihan! Kakitangannya sangat baik dan kemudahannya sangat baik. Hotel lima bintang yang berbaloi dengan kosnya!.

Bayview Beach Resort Penang

  • Address: Batu Ferringhi Beach, 11100 Batu Ferringhi, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.2 (5761)

Hotel Pen Mutiara

  • Address: Wisma Nelayan Pelabuhan LKIM Batu Maung, 11960 Bayan Lepas, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.1 (1712)

By The Sea Batu Ferringhi Penang

  • Address: By The Sea HOMESTAY, Jalan Batu Ferringhi Batu Ferringhi, 11100 Penang, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.4 (564)

Pantai Tanjung Asam ( Bayan Lepas, Pulau Pinang )

  • Address: Pantai Tanjung Asam ( Bayan Lepas, Pulau Pinang ), Jalan Gertak Sanggul, Gertak Sanggul, 11910 Bayan Lepas, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.2 (320)

Chalet Seri Idaman

  • Address: Telok Tempoyak, Batu Maung, 11960, Batu Maung, Pulau Pinang, 11960, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4 (183)

Karuna Hill

  • Address: 849, BHRN 125, Bukit Kechil Mukim 2, 11010 Balik Pulau, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.4 (122)

Qube @ Beach Resort

  • Address: 547-S,, Jalan Wee Hein Tze, Tanjung Tokong, 11200 Tanjung Bungah, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.1 (8)

Pulau Betong Beach

  • Address: Pulau Betong, 11000, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4 (5)

That’s it for our list of the best beach resorts in Batu Maung! If you have any arguments or additional information, please leave a comment. We love to hear from our readers. And don’t forget to check out some of the other posts on Teknotuf for more travel inspiration. Happy beachcombing!