Sungai Batu Beach in Batu Maung
Beach

Batu Maung’s Best Kept Secrets: The Top 10 Beaches

The coastline of Batu Maung is a trove of sandy shores and picturesque views. So, it can be tough to determine which among the many Batu Maung beaches is the “best”. Luckily, we’ve compiled a list of the 10 most popular beaches in Batu Maung, based on ratings and reviews from various online sources. Whether you’re looking for a relaxing day by the ocean or some exciting waves to surf, this list has got you covered. Let’s take a look!

Sungai Batu Beach in Batu Maung
Sungai Batu Beach in Batu Maung

Best Beach in Batu Maung

Pantai Pasir Panjang (Long Sand Beach)

  • Address: Pantai Pasir Panjang (Long Sand Beach), Pulau Betong, 11000, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.4 (694)
  • Opening hours:
    Isnin: Buka 24 jam
    Selasa: Buka 24 jam
    Rabu: Buka 24 jam
    Khamis: Buka 24 jam
    Jumaat: Buka 24 jam
    Sabtu: Buka 24 jam
    Ahad: Buka 24 jam

5 Replies to Batu Maung’s Best Kept Secrets: The Top 10 Beaches

  1. View sangat cantik. Pantai bersih & air pun agak jernih. Sesuai untuk piknik and mandi manda. Tak ramai org sangat maybe sebab agak jauh ke hujung

  2. Tempat terpencil, jauh ke dalam sampai ke Kem Bina Negara. Jadi tempat parking pun terhad kerana jalan yang agak sempit, senang jika datang dengan motorsikal atau basikal. Perlu agak berhati-hati jika mahu ke sini, sebab ada kejadian tanah runtuh. Kini sedang diperbaiki.

    Dalam proses menaiktaraf tangga untuk turun ke pantai, jadi buat masa sementara kena pandai² cari cara sendiri untuk ke pantai. Berhati-hati ya.. ?

    satu-satunya pantai yang sesuai untuk bermandi manda di Balik Pulau. Dahulu pernah dilanda tsunami tahun 2004. Lautnya agak bergelora, tak pandai berenang lebih baik main di gigi air sahaja.

  3. hati hati pergi kalau air pasang, ombak kuat, ada hari air surut boleh nampak pantai, lepak pantai, ada hari air pasang pantai pun hilang, best places nak bawa family ambil angin petang sambil layan view sunset, kalau nak mandi agak bahaya sbb tekanan air laut dan ombak agak kuat, not prefer untuk mandi manda

  4. Sesuai datang bersama keluarga untuk meluangkan masa bersama sama mandi di tepi pantai yang begitu cantik dan mempersona. Cuma perlu diigatkan bahawa pantai di sini jenis terus curam dan dalam, bukan jenis landai jauh ke tengah. kena berhati hati bawa anak mandi di sini. Boleh juga datang untuk memancing, berkhemah dan buat aktiviti riadah seperti bermain layang² dan sebagainya.

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Beach Photography Tips for Stunning Shots

Here are some essential beach photography tips that will help you capture stunning shots and make the most of your beach photography experience:

  1. Go early in the morning or late in the evening. This is when the light is soft and diffused, which will create more flattering and dreamy photos.
  2. Use a wide-angle lens. This will allow you to capture the vastness of the beach and the ocean.
  3. Get down low. This will help you create a more dynamic and interesting perspective.
  4. Look for interesting foreground elements. This could be anything from seashells to driftwood to people swimming in the ocean.
  5. Experiment with different shutter speeds. This will allow you to capture different effects, such as motion blur or frozen action.
  6. Use a tripod. This will help you keep your camera steady, especially if you are using a slow shutter speed.
  7. Be patient. The best beach photos often take time to capture. Be patient and keep shooting, and you’ll eventually get the shot you’re looking for.

Here are some additional tips for beach photography:

  • Use a polarizing filter. This will help to reduce glare and reflections, which will make your photos look sharper and more contrasty.
  • Use a neutral density filter. This will allow you to slow down your shutter speed without having to change your aperture, which can be helpful for capturing motion blur or frozen action.
  • Use a graduated neutral density filter. This will allow you to darken the sky without affecting the foreground, which can be helpful for creating a more dramatic look.
  • Experiment with different compositions. Don’t be afraid to try different things and see what works best for you. There is no right or wrong way to compose a beach photo.

Have fun! Beach photography is a great way to capture the beauty of the beach and create stunning images that you’ll cherish for years to come.

Top 10 Most Beautiful Beaches in Batu Maung

Sungai Batu Beach in Batu Maung
Sungai Batu Beach in Batu Maung

Pantai Esen

  • Address: Permatang Damar Laut, 11960 Batu Maung, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.5 (434)
  • Reviews:
    NURHAN HADI✭✭✭✭
    sebulan yang lalu
    Pantai cantik tapi sayang orang buang sampah merata-rata, harap next time yg datang sini jaga kebersihan pantai elok-elok, kalau tak pandai buang sampah pada tempat semestinya jangan menyampah dekat situ
    Rashdan Marzuki✭✭✭✭
    sebulan yang lalu
    Dah ramai orang tapi okay la banyak aktivit macam atv. Ada sewa tikar. Ada jualan air & buah buahan. Ramai orang sini. Dekat dengan teluk kumbar so okay la
    Mohd Nasri✭✭✭✭✭
    4 bulan yang lalu
    Pantai ni sangat menarik, pasir halus elok. Sesuai utk beridah dgn family..

    Tetapi perjalanan ke pantai ambil masa hampir 15minit dgn berjalan kaki. Laluan sempit boleh masuk dgn moto or sewa ATV(rm30) ja.. kereta parking luar tepi padang bola..

    Abul M. Salleh✭✭✭✭✭
    4 bulan yang lalu
    Untuk sampai ke Pantai Esen, cuma perlu mendaki sedikit dan berjalan sekitar 10 ke 15 minit. Saya pergi saat petang sebelum senja dan ketika itu orang belum ramai. Saat pulang sebelum senja, berduyun-duyun kumpulan orang hadir. Kalau kalian tidak suka menikmati senja di tepi pantai dengan ramai orang, saya rasa ini bukanlah tempatnya.

    Pantai ini bersih dan saya rasa jika cuaca cantik, kalian akan dapat menikmati salah satu pemandangan senja yang paling cantik di Pulau Pinang. Kekurangan pula adalah tidak ada paip air untuk membasuh kaki dan tangan. Dan, anda tidak dibenarkan membawa kerusi healing kerana di pantai itu ada manusia berniaga sewa kerusi healing. Itu saja komen saya.

    Syuhada Baharudin✭✭✭
    5 bulan yang lalu
    Pantai dia sunyi ya. Saya datang jam 12 tengah hari. Haha jalan nak masuk dia kotor sikit. Sini syok main atv rasanya. Kalau utk healing mcm seram pulak sebab terlampau sunyi ? jangan percaya googlemap. Dia bg jalan tah mana hala ? orang kampung situ cakap memang map bg jalan salah ? terima kasih orang kampung tunjuk jalan ❤️

Pantai Tanjung Asam ( Bayan Lepas, Pulau Pinang )

  • Address: Pantai Tanjung Asam ( Bayan Lepas, Pulau Pinang ), Jalan Gertak Sanggul, Gertak Sanggul, 11910 Bayan Lepas, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.2 (320)
  • Reviews:
    Asyraf Jeffri✭✭✭✭✭
    8 bulan yang lalu
    Sesuai pergi waktu petangg tak terlalu ramai sesuai untuk ambil suasanooo . Ada bnyak ruang untuk parking lebih sesuai naik moto . Ada beberapa gerai jual makanan ringan boleh la beli buat makan makan
    Solo Foodie✭✭✭✭
    11 bulan yang lalu
    agak terpencil dan jalan masuknya sempit dan agak curam.. boleh saja parking di atas tapi kena at your own risk sebab pernah ada kejadian kereta kena pecah tingkap.. pastikan tiada barang berharga di dalam kenderaan anda. kalau nak parking betul² depan pantai kenalah lalui jalan sempit dan curam tu… ada beberapa buah kedai dan rumah di situ.. so parking jangan sampai halang laluan orang lain.

    sini pantai dia bersih, air laut pun kalau datang kena pada waktu, akan nampak laut berwarna hijau dan selalunya akan berwarna biru. nak berenang pun agak selamat sebab nama pun ‘tanjung’ jadi air laut kurang bergelora. ada beberapa bot nelayan yang ditambat di sini, ambil gambar waktu senja elok juga kejadiannya..

    di sini juga ada laluan air tawar masuk ke laut.. kerajaan negeri Pulau Pinang harus mengkaji sama ada ini adalah tasik meromiktik yang kedua terdapat di negeri ini selain di Pantai Kerachut.. boleh search Google apa itu Tasik Meromiktik sebab ianya unik, dan hanya ada beberapa sahaja tasik sebegini di dunia. satu-satunya di Malaysia adalah di Pantai Kerachut, Pulau Pinang.

    air tawar yang mengalir di Tanjung Asam nie apa saya perhatikan sama seperti di Pantai Kerachut. ada bulan tertentu, benting pasir akan membentuk secara semulajadi memisahkan air laut dan air tawar. dan ada bulan ia bercantum. jadi diharapkan sekiranya pihak kerajaan negeri ada membaca review ini, harap dapat mengkaji status Tanjung Asam ini.. boleh dinaiktaraf sebagai pantai yang mempunyai khazanah dunia yang unik (tasik dua alam).

    Zainol Musa✭✭✭✭
    6 bulan yang lalu
    Kerap datang untuk memancing dan berkelah bersama keluarga.Tempat menarik dan suasana Aman.Perlukan lagi kemudahan untuk tarikan pengunjung.
    SITI MUNIRAH ANUAR✭✭✭✭✭
    setahun yang lalu
    Parking agak limited. Dalam 20-25 kereta sahaja. Pantai curam sikit banding teluk bayu. Tp sini nampak lebih bersih. Ada bilik mandi tp harini tutup pula.
    Shuha HaiQaL✭✭✭✭✭
    setahun yang lalu
    Salam sejahtera dan Salam 1Malaysian,
    Saya nak mempromosikan tempat untuk berkhemah dan tempat untuk buat event.

    Kemudahan yang kami akan sediakan bagi pengunjung yang ingin berkhemah ditempat kami adalah seperti berikut :

    √√ Kemudahan penggunaan tandas dan bilik mandi
    √√Penggunaan elektrik (lampu disediakan)
    √√ Tempat untuk anda membuat BARBEQUE
    √√ Umpan hidup bagi yang meminati mancing
    umpan : ikan belanak
    √√Pemasangan Pukat disekeliling khemah anda bagi keselamatan anda dan orang yang disayangi.
    √√ Bermain Kayak

    Jika anda berminat dan ingin tahu maklumat selanjutnya , boleh menghubungi saya diWhatsApp : +60142537005 (EN.REZZA)
    #Kami sedia menerima tempahan untuk berkhemah ^^

Pantai Teluk Bayu

  • Address: 11000 George Town, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.5 (270)

Sungai Batu Beach

  • Address: 11000 George Town, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.3 (229)

Beach of Moonlight Bay

  • Address: 11050 Batu Ferringhi, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.2 (137)

Esen Hill

  • Address: Batu Maung, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.7 (42)

Teluk Tempoyak

  • Address: P222, 11960 Batu Maung, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.6 (38)

THE DANA BEACH

  • Address: THE DANA BEACH, Unnamed Road, 11000, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.6 (37)

Tanjung Asam Beach

  • Address: Tanjung Asam Beach, 11000, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.3 (32)

Beach and Viewing Area

  • Address: 11000 Bayan Lepas, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.8 (25)

Here concludes our compilation of the finest beaches in Batu Maung! If you have any suggestions or additional insights, kindly leave a comment; we greatly value input from our readers. Also, be sure to explore some of the other articles on our Teknotuf MY for further travel inspiration. Wishing you a delightful time beachcombing!