Cover Daftar Peak Hour Grab Malaysia
Grab

Jadual Peak Hour Grab Malaysia

Grab Malaysia telah mengumumkan perubahan dalam struktur bayaran dan insentifnya dengan tujuan untuk memberi pampasan kepada pemandunya atas masa yang dihabiskan terperangkap dalam kesesakan lalu lintas semasa waktu puncak.

Daftar Peak Hour Grab Malaysia 1

Bayaran setiap minit telah meningkat dari 20 sen kepada 43 sen, manakala bayaran setiap kilometer telah dikurangkan dari 70 sen kepada 25 sen berkuat kuasa pada 16 Januari di Lembah Klang.

Kadar asas dan kadar minimum kekal tidak berubah pada RM2 dan RM5, masing-masing.

Syarikat tersebut mendakwa bahawa penurunan bayaran didasarkan atas maklum balas dari para pemandunya.

BACA JUGA: Cara Mudah Dapatkan Resit Grab

“Kami mendengar pandangan anda, dan kami akan menyemak semula struktur bayaran supaya bayaran lebih berasaskan kepada masa yang diambil untuk menyelesaikan perjalanan dan kurang bergantung kepada jarak perjalanan,” demikian kenyataan syarikat itu.

Bayaran masih akan “dikira pada permulaan berdasarkan jarak yang dianggarkan oleh sistem dan masa perjalanan yang dianggarkan oleh sistem”.

Daftar Peak Hour Grab Malaysia 2

Pakai ini: Grab Fare Check

Formula bayaran itu disenaraikan sebagai berikut: Bayaran asas + (jarak perjalanan x bayaran setiap kilometer) + (tempoh perjalanan x bayaran setiap minit).

Sebagai contoh, perjalanan 10 km yang mengambil masa 30 minit akan berharga RM18 berbanding RM15 di bawah struktur bayaran baru ini, manakala perjalanan 10 km yang mengambil hanya 15 minit akan berharga RM11 berbanding RM12.

Grab mengenal pasti waktu puncak sebagai 7 pagi hingga 9 pagi dan 5 petang hingga 8 petang.

Mohd Azril Ahmat, Naib Presiden Persatuan Pemandu Grab Malaysia (GDMA), mendapati penyesuaian bayaran itu mengecewakan, kerana pemandu lebih suka bekerja semasa waktu bukan puncak.

“Berdasarkan maklum balas yang saya terima dari beberapa pemandu hari ini, mereka mengharapkan sekurang-kurangnya pengurangan pendapatan sebanyak 30%.

Adakah anda seorang pemandu? Jika anda ingin menghubungi khidmat pelanggan, semak di sini

“Ini kerana mereka mengurangkan pendapatan berdasarkan jarak, yang kini hanya 25 sen. Keberatanku sekarang adalah syarikat-syarikat e-hailing lain akan mengikuti struktur bayaran yang sama,” katanya.

GDMA adalah sebuah pertubuhan bukan kerajaan dengan 575 ahli yang berdaftar, menurut Mohd Azril.

Daftar Peak Hour Grab Malaysia 3

Fazal Kamarudin, pengasas Ehailing.fm, sebuah stesen radio dalam talian yang memberi tumpuan kepada ekonomi gig, menganggap penyesuaian bayaran ini “menghairankan”.

Beliau menambah bahawa kebanyakan pemandu telah lama menyuarakan ketidakpuasan mereka tentang melakukan perjalanan semasa waktu puncak.

“Dari 70 sen setiap kilometer kepada 25 sen tidak masuk akal.

“Saya harap Grab boleh mengkaji semula struktur bayaran, dan pihak berkuasa yang berkaitan perlu menyiasat perkara ini,” katanya.

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *