DORANI BAYU RESORT & SERVICES SDN BHD in Sungai Besar, Selangor
Beach Resort

The 10 Best Beach Resorts in Sungai Besar, Selangor for Families

Sungai Besar, Selangor, Malaysia is a beautiful place with stunning beaches, crystal-clear waters, and swaying palm trees. It’s no wonder that many people choose to vacation in Sungai Besar, Selangor.

If you’re looking for a luxurious and relaxing beach resort nearby, you’ve come to the right place. Here are 10 of the best beach resorts in Sungai Besar, Selangor:

DORANI BAYU RESORT & SERVICES SDN BHD in Sungai Besar, Selangor
DORANI BAYU RESORT & SERVICES SDN BHD in Sungai Besar, Selangor

Best Beach Resorts in Sungai Besar, Selangor

Dorani Homestay

  • Address: No. 3, Pekan Selasa Lama, Sungai Haji Dorani, Selangor, 45300 Sungai Besar, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4 (148)
  • Phone: +60 13-607 7025
  • Website:
  • Opening hours:
    Isnin: 8:30 PTG – 12:00 PG
    Selasa: 12:00 PG – 5:30 PTG, 8:30 PTG – 12:00 PG
    Rabu: 12:00 PG – 5:30 PTG, 8:30 PTG – 12:00 PG
    Khamis: 12:00 PG – 5:30 PTG, 8:30 PTG – 12:00 PG
    Jumaat: 12:00 PG – 5:30 PTG, 8:30 PTG – 12:00 PG
    Sabtu: 12:00 PG – 5:30 PTG
    Ahad: 9:00 PG – 2:00 PTG

5 Replies to The 10 Best Beach Resorts in Sungai Besar, Selangor for Families

  1. Harap lain kali jika hendak batalkan tempahan pelanggan sekurang-kurangnya beritahu lah dahulu. Saya dah tanya berapa nak bayar deposit tetapi tiada jawapan. 2 kali saya tanya…akhirnya baru jawab pelanggan lain telah membuat tempahan untuk chalet itu melalui Agoda. Pengurusan yang sungguh mengecewakan.

  2. Surau Di Hadapan Homestay ..
    Surau Kayu..Pihak Surau boleh hidupkan bacaan Hadis @ Kelebihan Amal Dan peserta yang menginap boleh Solat berjemaah Di Surau ini.. terutamanya semua pekerja@ pihak Homestay. Insha’Allah

  3. Tempat penginapan ala ala kampong yang nak merase hidup mcm org petani boleh la cuba menginap di sini. Tempat yang luas boleh buat berbagai aktiviti.

  4. Saya buat family day sekolah dekat sini. Dorani homestay ni adalah tempat utk kita tidur sahaja dan makan. Tempat tidur yg berbeza mengikut jenis rumah.Contoh kalau ambik pakej 2h1m kita akan dibawa utk melawat kilang nata de coco, minyak kelapa dara ,melakukan aktiviti menggogoh ikan, main layang-layang dan tumbuk padi. Semua aktiviti ini dilakukan di luar kwsn haji dorani dan memerlukan kenderaan utk pergi ke tempat tersebut.

  5. Chalet di tepi bendang, aman dan damai tiada suara kenderaan. Sesuai utk family gathering /private party yg sopan

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Essential Beach Resort Packing Guide

A beach resort vacation promises sun-kissed days, sandy shores, and the soothing sound of ocean waves. As you embark on this idyllic journey, proper preparation and packing are key to ensuring a memorable and stress-free stay. From sun protection to beach attire, this comprehensive beach resort packing guide will help you pack everything you need for a delightful and relaxing beach getaway.

1. Sun Protection Essentials

Sunscreen is your best friend at the beach. Pack a high SPF sunscreen to shield your skin from harmful UV rays. Don’t forget to bring lip balm with SPF protection and a wide-brimmed hat to shield your face from the sun. Sunglasses with UV protection will also help keep your eyes safe and comfortable.

2. Swimwear and Cover-ups

Pack your favorite swimwear to enjoy the beach to the fullest. Whether it’s a swimsuit, bikini, or board shorts, choose comfortable and stylish options. Don’t forget to bring cover-ups like lightweight sarongs or beach dresses for strolling around the resort or lounging by the pool.

3. Beach Towels and Blankets

While most beach resorts provide towels for poolside use, having your own beach towels is handy for sunbathing on the sand. Consider bringing a beach blanket for picnics or relaxation on the shore.

4. Beach Bag

A spacious beach bag is essential for carrying all your beach essentials. Look for a durable and water-resistant bag that can hold your sunscreen, water bottle, books, snacks, and other personal items.

5. Comfortable Footwear

Pack a pair of comfortable flip-flops or sandals that are easy to slip on and off. These will be perfect for walking on the sand and around the resort. If you plan to do water activities like snorkeling or kayaking, consider bringing water shoes for protection.

6. Lightweight Clothing

Opt for light and breathable clothing suitable for warm beach weather. Pack shorts, T-shirts, sundresses, and comfortable outfits for casual resort wear.

7. Beach Accessories

Bring along some beach accessories to enhance your experience. Consider packing a beach umbrella for shade, a portable cooler for keeping drinks cool, and a beach mat or chair for lounging by the water.

8. Reusable Water Bottle

Stay hydrated throughout your beach resort stay by bringing a reusable water bottle. Many resorts have water stations where you can refill your bottle, reducing plastic waste.

9. Entertainment and Gadgets

Don’t forget to bring your favorite beach read, e-reader, or magazines for relaxation. If you enjoy capturing memories, bring a waterproof camera or a waterproof phone case to snap photos in the water.

10. Personal Care Items

Remember to pack personal care items like toiletries, medications, and first aid essentials. Aloe vera gel or after-sun lotion can provide relief for sun-exposed skin.

With this beach resort packing guide, you’ll be fully prepared for an unforgettable and enjoyable stay at the beach. Packing the essentials such as sun protection, swimwear, and comfortable attire will ensure you have a stress-free vacation. So, grab your suitcase, head to the beach resort, and let the waves carry you into a rejuvenating and blissful experience.

Top 10 Beach Resort Options in Sungai Besar, Selangor

DORANI BAYU RESORT & SERVICES SDN BHD in Sungai Besar, Selangor
DORANI BAYU RESORT & SERVICES SDN BHD in Sungai Besar, Selangor

Sungai Limau Resort

  • Address: Kampung Sungai Limau, 45300 Sungai Besar, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.2 (130)
  • Phone: +60 13-278 6012
  • Reviews:
    Izatul Izliana✭✭✭✭
    10 bulan yang lalu
    bilik perempuan klau tghhari panas sgt and kalau malam sejuk sgt yg lainn okk je
    Siti Fatimah Noor Majid✭✭✭✭✭
    setahun yang lalu
    Resort ok , kami suka sebab sebelah je kolam mandi utk anak²
    MEGAT ASYRAF
    2 tahun yang lalu
    secara jujurnya resort lain lagi bagus daripada sg limau resort ni..# carik la pekerja yg berpengalaman pasal resort dan perhotelan # staff mcm tak berpengalaman ..
    Ben Noh✭✭✭✭
    5 tahun yang lalu
    Sesuai bawa anak-anak kecil mandi-manda. Ada 2 kolam renang, dewasa &, kanak-kanak. Makanan ringan ada dijual di sini. Belum berpeluang menginap di resort.
    Jeman Freed✭✭✭✭
    3 tahun yang lalu
    Resort yang menyediakan prasarana moden.ada kolam mandi utk kanak kanak.penginapan cantik tersusun dekorasi sedap mata memandang

Villa Gemilang Homestay

  • Address: Jalan Parit 6/2 Timur, Parit 7 Timur, 45400 Sungai Besar, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.2 (122)
  • Phone: +60 19-358 8907
  • Website:
  • Reviews:
    Nayli Harith Asmah✭✭✭✭✭
    6 bulan yang lalu
    Rumah ok,tv tiba2 hilang channel.bersih.cuma toilet pam slow..pemegang shower xde..pool ok ank2 suke sgt..cuma di tempt duduk dgn pool tu agak bersepah dengan brg2 mesin,basikal..risau la ank2 kecik di area situ.
    Nurul Balqis Riza✭✭✭
    sebulan yang lalu
    Old houses.. cant expect much.. boleh la if nak kampung vibes and bendang vibes
    shunjike7✭✭✭✭✭
    2 tahun yang lalu
    Chalet yang bersih.
    Pekerja/staff yang peramah dan ceria.

    Tempat letak kereta yang memuaskan, boleh parking depan chalet.

    View sawah padi yang menenangkan.

    Saya ambil chalet 2 bilik. Setiap bilik ada katil queen, jadi boleh tidur 4 orang. Tapi keluasan chalet adalah besar. Boleh bawa toto dan bantal sendiri jika perlu. Mungkin boleh memuatkan 6 orang jika tidur di ruang tamu.

    Tilam adalah selesa, cuma agak keras. Bantal nipis. Selimut juga sangat nipis. Ada aircond di setiap bilik tidur. Serta ada kipas siling juga. Jadi memang sejuk waktu malam.

    Di ruang tamu tiada aircond, hanya ada kipas siling. Tetapi sudah memadai sebab dinding chalet kayu jadi sejuk waktu malam.

    Di ruang tamu ada tv dengan saluran mytv yang jelas. Ada set kerusi sofa.

    Di dapur, ada peti ais 1 pintu yang bersih dan baru, ada 1 dapur gas, 1 kuali, 1 pemanas air, beberapa pinggan dan mangkuk.

    Tuala mandi disediakan cuma nipis. Sabun mandi diberi 1 ketul kecil Bilik air adalah bersih bagi saya. Cuma tekanan air rendah jadi kalau mandi guna shower tidak puas. Nasib ada baldi, jadi tadah air dalam baldi dan mandi guna gayung lebih puas.

    Di sebelah dapur sebelah luar ada balkoni beserta meja makan dan kerusi. Jadi memang best makan breakfast waktu pagi tengok sawah padi.

    Kalau yang nak ber’bbq’ pon boleh. Depan chalet ada pondok bbq. Tepi chalet bahagian belakang pon tempat bbq. Cuma tidak pasti kena caj tambahan atau tidak.

    Basikal boleh disewa dengan pihak chalet kalau nak pusing² kampung. Caj tambahan dikenakan.

    Waktu malam memang sejuk, tak pasang aircond pon ok. Waktu saya tidur di sini takde nyamuk. Waktu lain tidak pasti ada nyamuk atau tidak sebab chalet ni atas kolam ikan. Boleh dengar air berkocak bawah chalet sebab ikan.

    Iman Batrisyia✭✭✭
    setahun yang lalu
    First time menginap di water chalet 3 bilik. Tidak sesuai untuk keluarga yang ramai. Bilik air tak provide selipar. Cawan yang disediakan agak kotor. Tapi owner ramah dan baik hati. Setiap bilik mempunyai penghawa dingin. Mempunyai 1 tandas.
    sufian nurazimah✭✭✭✭
    setahun yang lalu
    View yg cantik..di tengah tengah sawah padi..ade chalet yg di atas kolam..bole memancing di tali air..tahap kebersihan kurang memuaskan dan tekanan air rendah..kalau time magrib nak mandi tu air ciput gilerr..hahaha..mandi p.ramlee jela…but nice experience..

Anjung Pool Villa

  • Address: Ban 2, Lot 13402, Jalan Tali Air 11, Kampung Tengah Pasir Panjang, 45400 Sekinchan, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.2 (114)

MyDesaStay

  • Address: Lot 9467, Jalan Haji Karim, 45300 Sungai Besar, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.2 (92)

Villa Permai Homestay

  • Address: No. 1, Villa Permai Homestay, Desa Permai, Jalan Parit 8 Sungai Panjang, Kampung Desa Permai, 45300 Sungai Besar, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.1 (65)

UFM 9 Homestay Sungai Besar

  • Address: Lot 11003, Jalan Matang, 45300 Sungai Besar, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 5 (42)

Chalet Dachya Stay

  • Address: Kampung Sungai Haji Durani, 45400 Sungai Besar, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.1 (35)

Anak D’Bendang Homestay Sungai Besar

  • Address: Lot 17016A Jalan Parit 3½ Timur, 45300 Sungai Besar, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.9 (14)

B’River Chalet

  • Address: Lot 3150, Jalan Che Lias, Sungai Lias, 45300 Sungai Besar, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.6 (7)

Homestay Tok Abah Sungai Besar

  • Address: Parit 2 Barat, Kampung Panchang Bedena, 45300 Sungai Besar, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 5 (2)

That’s it for our list of the best beach resorts in Sungai Besar, Selangor! If you have any arguments or additional information, please leave a comment. We love to hear from our readers. And don’t forget to check out some of the other posts on Teknotuf for more travel inspiration. Happy beachcombing!