Bagan Sungai Burong Sunset in Sungai Air Tawar, Selangor
Beach

The 6 Most Beautiful Beaches in Sungai Air Tawar, Selangor

If you’re looking for a great beach to relax on in Sungai Air Tawar, Selangor, you’ll want to check out the top 6 beaches based on ratings and reviews. These beaches offer stunning views, plenty of activities, and ample opportunities to soak up the sun.

So whether you’re looking for a secluded spot or a busy beach with something for everyone, you’ll find what you need here. Check out these world-class beaches today!

Bagan Sungai Burong Sunset in Sungai Air Tawar, Selangor
Bagan Sungai Burong Sunset in Sungai Air Tawar, Selangor

Best Beach in Sungai Air Tawar, Selangor

Pantai Sungai Lang

  • Address: Pantai Sungai Lang, Jalan 2 Sungai Lang, 45100 Sungai Ayer Tawar, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.2 (94)
  • Opening hours:
    Isnin: 5:00 PTG – 12:00 PG
    Selasa: Buka 24 jam
    Rabu: 5:00 PG – 12:00 PG
    Khamis: 5:00 PG – 12:00 PG
    Jumaat: 5:00 PTG – 12:00 PG
    Sabtu: 5:00 PTG – 12:00 PG
    Ahad: 5:00 PTG – 12:00 PG

5 Replies to The 6 Most Beautiful Beaches in Sungai Air Tawar, Selangor

  1. Pantai yang bersih…pemandangan pon cantik….sesuai utk meluangkan masa bergembira bersama keluarga dan kawan2…tempat makan pon banyak

  2. Pantai cantik tapi sunyi. Tak sesuai untuk berkelah tapi sesuai untuk bersiar-siar, hirup udara segar.

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

How to Beachcomb with Your Family

Here are some tips for families beachcombing:

  1. Go at low tide. This is when the most beach is exposed and you’re more likely to find interesting things.
  2. Wear comfortable shoes. You’ll be doing a lot of walking, so make sure your feet are comfortable.
  3. Bring a bag or bucket to collect your finds. You can also bring a magnifying glass to get a closer look at things.
  4. Be on the lookout for seashells, seaweed, driftwood, and other marine life. You may also find sea glass, coins, and other interesting objects.
  5. Teach your children about the different things they find. This is a great way to learn about the marine environment.
  6. Make it a game. See who can find the most seashells or the biggest piece of driftwood.
  7. Be respectful of the environment. Leave no trace and don’t collect anything that is alive.
  8. Have fun! Beachcombing is a great way to spend time with your family and explore the natural world.

Here are some additional tips for families beachcombing with young children:

  • Choose a beach that is safe for children. Look for a beach with shallow water and soft sand.
  • Bring plenty of snacks and drinks. Beachcombing can be tiring, so make sure your children are well-fed and hydrated.
  • Bring a change of clothes. Children are likely to get sandy and wet, so be prepared to change them when you’re done.
  • Take breaks often. Beachcombing can be a lot of fun, but it can also be tiring for young children. Take breaks often to rest and play.
  • Be patient. It may take some time for children to find interesting things. Encourage them to keep looking and be patient.

Beachcombing is a great way for families to have fun and learn about the natural world. By following these tips, you can make your beachcombing experience safe and enjoyable for everyone.

Top 6 Most Beautiful Beaches in Sungai Air Tawar, Selangor

Bagan Sungai Burong Sunset in Sungai Air Tawar, Selangor
Bagan Sungai Burong Sunset in Sungai Air Tawar, Selangor

Pantai Siput Jalan Bumi Hijau

  • Address: Jalan Bumi Hijau, 45200 Sabak, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.1 (66)
  • Opening hours:
    Isnin: Buka 24 jam
    Selasa: Buka 24 jam
    Rabu: Buka 24 jam
    Khamis: Buka 24 jam
    Jumaat: Buka 24 jam
    Sabtu: Buka 24 jam
    Ahad: Buka 24 jam
  • Reviews:
    N Husna✭✭✭✭✭
    6 bulan yang lalu
    Memang adventurous nak sampai sini! Mujur kereta SUV jadi confident skit nak lalu sini.

    Jalan kecik penuh dgn batu2 kecik. Tiada signboard.
    Bila sampai ujung tu ingatkan takde pantai ni. Hampir patah balik tapi nampak ada jalan kecik ke pantai dan ada kereta2 maka kami teruskan shja.

    Pengalaman yang amat bermakna. Pertama kali dpt tgk kerang sebanyak ni, siput2 juga.
    Mungkin lain kali dtg boleh bawa bakul, dan penyodok siap2.

    Signal internet ada spnjg jalan kecik tu tapi di pantai takdpt signal.

    mosyad 916✭✭✭✭✭
    setahun yang lalu
    Pantai tarikan baru di sabak bernam.
    Nak masuk ke pantai ni,,hujung nanti ada 2 simpang..jalan terus utk ke pantai kecil atau belok simpang kiri,lalu sebelah jeti nelayan utk ke pantai yg lagi luas..
    ada kedai jual² makanan,buka sabtu ahad je.
    Boleh je mandi,,cuma takda tempat utk bilas. Siap² la bawak air botol dari rumah
    Norhasniza Othman✭✭✭✭✭
    setahun yang lalu
    Tempat ni ok cantik. Kena datang awal pagi kalau tak nanti sesak sangat takde parking. Jalan nak masuk pun sempit. Hanya 1 kereta selesa nak jalan atas jalan menghala ke pantai.

    Boleh cari remis dan siput2 kat pantai kalau pandai nak cari la.

    Takde toilet.

    Boleh bawak kereta sampai tengah nun sebab memang ada jalan tapi hati2 masa park la sebab ko tatau area mana tanah lembik. Nanti habis kereta tenggelam dalam lumpur plak. (Dah ada jadi kes)

    Muhaimin Nexus
    2 bulan yang lalu
    Jln NK msuk sgt kecik utk kereta. Kalau kereta mhl2 jgn la bwk msuk .
    bell bebell✭✭✭✭✭
    setahun yang lalu
    View yang cantik dan aman, masih tak ramai orang, tanpa anjing dan kera jadi suasana tenang je, kalau pi time air pasang boleh mandi manda ?

Bagan Sungai Burong Sunset

  • Address: Bagan Sungai Burong, 45300 Sungai Besar, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.6 (5)
  • Reviews:
    Mk Azmi✭✭✭✭✭
    2 bulan yang lalu
    Tempat ini ada pemandangan cantik untuk datang sekadar ambil angin / lepak tengok sunset & lokasi ramai pemancing-pemancing datang memancing. Sekarang juga terkenal sebagai salah satu lokasi di selangor untuk fotografi terutama gambar-gambar perkahwinan & lanskap pantai (matahari terbenam).
    TARUN BABU DASAM✭✭✭✭
    sebulan yang lalu
    Ya, saya juga melihat tempat itu, ia sangat bagus untuk dilihat
    Tifosi alfavirus✭✭✭✭
    4 tahun yang lalu
    Jangan lepaskan peluang jika anda berada di sini. Bawa bersama pancing anda juga.
    Pemandangan yang indah, sungguh menakjubkan.
    Ganesh QD✭✭✭✭✭
    2 tahun yang lalu
    Hanafarhana 13✭✭✭✭✭
    setahun yang lalu

Pantai Bagan Nakhoda Omar

  • Address: Jalan Satu Pantai Bno, 45200 Sabak, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 3.9 (765)

Pantai Sekendi

  • Address: jln pantai, Kampung Sekendi, 45400 Sabak, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 3.6 (18)

Pantai Sungai Lang

  • Address: Jalan 2 Sungai Lang, 45400 Sungai Ayer Tawar, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 3.1 (7)

Here concludes our compilation of the finest beaches in Sungai Air Tawar, Selangor! If you have any suggestions or additional insights, kindly leave a comment; we greatly value input from our readers. Also, be sure to explore some of the other articles on Mayniaga.com for further travel inspiration. Wishing you a delightful time beachcombing!