Pantai Tanjung Bungah in George Town
Beach

The Top 10 Beaches in George Town

The coastline of George Town is a trove of sandy shores and picturesque views. So, it can be tough to determine which among the many George Town beaches is the “best”. Luckily, we’ve compiled a list of the 10 most popular beaches in George Town, based on ratings and reviews from various online sources. Whether you’re looking for a relaxing day by the ocean or some exciting waves to surf, this list has got you covered. Let’s take a look!

Pantai Tanjung Bungah in George Town
Pantai Tanjung Bungah in George Town

Best Beach in George Town

Penang Street Art

  • Address: 316, Beach St, Georgetown, 10300 George Town, Penang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.4 (8324)
  • Website:
  • Opening hours:
    Isnin: Buka 24 jam
    Selasa: Buka 24 jam
    Rabu: Buka 24 jam
    Khamis: Buka 24 jam
    Jumaat: Buka 24 jam
    Sabtu: Buka 24 jam
    Ahad: Buka 24 jam

5 Replies to The Top 10 Beaches in George Town

  1. Mural kat sini masih ada cuma ada beberapa yg rosak sikit (terkopek, dsb). Digalakkan utk bergambar kat sini sbb tempat ni salah satu ikon lawatan kat Penang. Klu boleh, pergi pagi pagi sbb petang org ramai. Lepastu dpn sikit akan nampak balai bomba dgn ada tulisan Georgetown, boleh ambil gambar kat situ juga. Masuk free saja.

  2. Update 9/12/2022

    Kami bersiar2 di area Georgetown untuk melihat Penang Street Art. Jika membawa kenderaan, boleh letak kenderaan di mana2 tempat parking yang kosong kerana Street Artnya bukan ada di satu tempat sahaja. Tapi oleh kerana kami tidak menjumpai parking kosong, kami meletakkan kenderaan di tempat berbayar RM6 sehari.

    Tiada caj untuk bergambar di mana2 Street Art/grafiti. Tetapi perlu berhati2 kerana beberapa kawasan terletak di mana kenderaan lalu lalang. Oleh kerana Street Art tidak berkumpul di satu tempat sahaja, pelancong perlu mencari sendiri atau boleh bertanya dengan orang sekeliling tentang lokasi2 Street Art yang lain. Selain itu, pengunjung boleh menempah untuk menaiki beca. Mereka lebih mengetahui lokasi2 sambil memberi lawatan di sekitarnya.

    Kebanyakan Street Art perlu ditambah baik/dipulihara semula kerana sudah kabur dan tidak terjaga. Disarankan datang pada waktu pagi hingga tengah hari. Jika datang pada waktu petang/malam, ramai pelancong sudah tiba dan perlu beratur untuk mengambil gambar di sana.

  3. Tempat untuk mereka yg kaki selfie dan ootd.

    Kami pergi waktu weekdays, jadi tak perlu beratur lama untuk giliran bergambar dan tak sesak dgn orang.

  4. Alhamdulillah insya-Allah pelbagai jenis perniagaan dan pilihan barangan ada dijual di sini, terdapat juga kedai menjual cenderahati, makanan dan minuman. Rasai dan nikmatilah dengan cara anda sendiri. Banyak berjalan luas pandangan.

    Alhamdulillah, God willing, various types of businesses and selection of goods are available here, there are also shops selling gifts, food and drinks. Taste and enjoy it your own way. Lots of walks wide view.

  5. Sangat nostalgic ramai pengunjung penat nk jalan byk kedai menjual survinior yg menarik dn harga berpatutan kalo jalan ke kawasan ni baik sewa skuter Rm20 1jam murah sangat pusing la menikmati lukisan mural yg cantik

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

How to Beachcomb with Your Family

Here are some tips for families beachcombing:

  1. Go at low tide. This is when the most beach is exposed and you’re more likely to find interesting things.
  2. Wear comfortable shoes. You’ll be doing a lot of walking, so make sure your feet are comfortable.
  3. Bring a bag or bucket to collect your finds. You can also bring a magnifying glass to get a closer look at things.
  4. Be on the lookout for seashells, seaweed, driftwood, and other marine life. You may also find sea glass, coins, and other interesting objects.
  5. Teach your children about the different things they find. This is a great way to learn about the marine environment.
  6. Make it a game. See who can find the most seashells or the biggest piece of driftwood.
  7. Be respectful of the environment. Leave no trace and don’t collect anything that is alive.
  8. Have fun! Beachcombing is a great way to spend time with your family and explore the natural world.

Here are some additional tips for families beachcombing with young children:

  • Choose a beach that is safe for children. Look for a beach with shallow water and soft sand.
  • Bring plenty of snacks and drinks. Beachcombing can be tiring, so make sure your children are well-fed and hydrated.
  • Bring a change of clothes. Children are likely to get sandy and wet, so be prepared to change them when you’re done.
  • Take breaks often. Beachcombing can be a lot of fun, but it can also be tiring for young children. Take breaks often to rest and play.
  • Be patient. It may take some time for children to find interesting things. Encourage them to keep looking and be patient.

Beachcombing is a great way for families to have fun and learn about the natural world. By following these tips, you can make your beachcombing experience safe and enjoyable for everyone.

Top 10 Most Beautiful Beaches in George Town

Pantai Tanjung Bungah in George Town
Pantai Tanjung Bungah in George Town

Batu Ferringhi Beach

  • Address: Jalan Batu Ferringhi Batu Ferringhi, 11100 George Town, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.3 (2800)
  • Opening hours:
    Isnin: Buka 24 jam
    Selasa: Buka 24 jam
    Rabu: Buka 24 jam
    Khamis: Buka 24 jam
    Jumaat: Buka 24 jam
    Sabtu: Buka 24 jam
    Ahad: Buka 24 jam
  • Reviews:
    Hailmi✭✭✭✭✭
    seminggu yang lalu
    Masa sampai sini pukul 3 pm, panas ya amat, nak mandi mmg tak la, tp ada je yg mandi… Pantai cantik & bersih. Kedai makan byk juga, ada pelbagai pilihan, luar sikit dari pantai pun banyak kedai makan. Kalau nk berkelah pun tak de masalah. Berdekatan juga dengan masjid.
    incik Foofie✭✭✭
    sebulan yang lalu
    Pantai ni biasa2 je,, tiada yang menarik pun,,
    Azim Asri✭✭✭✭✭
    5 bulan yang lalu
    Pantai bersih dan nyaman. Sesuai untuk piknik. Banyak aktiviti yang ada seperti menaiki bot, paragliding, dll.
    Ayra Rich✭✭✭✭✭
    11 bulan yang lalu
    Banyak aktiviti pantai boleh dilakukan disini.

    Boleh mandi manda

    Naik kuda pun boleh ya.

    Boleh picnic juga sambil layan angin pantai dan sunset

    Banyak gerai2 makan sepanjang pantai
    Boleh minum kelapa dan makan laksa

    Waktu malam boleh makan ikan bakar atau ikan 3 rasa.

    Malam boleh jalan shopping sekitar situ cuma kedai2 tak banyak seperti sebelum pkp dulu.

    Pezall Besh Collection✭✭✭✭✭
    setahun yang lalu
    Pantai terbaik untuk pelancong yang bercuti dipenang..pantai yang bersih..terdapat banyak yg sedia kemudahan utk sukan air..jetski, banana boat, glider, kayak dan lain2..terbaik

Pantai Pasir Panjang (Long Sand Beach)

  • Address: Pantai Pasir Panjang (Long Sand Beach), Pulau Betong, 11000, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.4 (694)
  • Opening hours:
    Isnin: Buka 24 jam
    Selasa: Buka 24 jam
    Rabu: Buka 24 jam
    Khamis: Buka 24 jam
    Jumaat: Buka 24 jam
    Sabtu: Buka 24 jam
    Ahad: Buka 24 jam
  • Reviews:
    Nabila Haslan✭✭✭✭✭
    10 bulan yang lalu
    hati hati pergi kalau air pasang, ombak kuat, ada hari air surut boleh nampak pantai, lepak pantai, ada hari air pasang pantai pun hilang, best places nak bawa family ambil angin petang sambil layan view sunset, kalau nak mandi agak bahaya sbb tekanan air laut dan ombak agak kuat, not prefer untuk mandi manda
    syazwan yahya✭✭✭✭✭
    2 minggu yang lalu
    Sesuai datang bersama keluarga untuk meluangkan masa bersama sama mandi di tepi pantai yang begitu cantik dan mempersona. Cuma perlu diigatkan bahawa pantai di sini jenis terus curam dan dalam, bukan jenis landai jauh ke tengah. kena berhati hati bawa anak mandi di sini. Boleh juga datang untuk memancing, berkhemah dan buat aktiviti riadah seperti bermain layang² dan sebagainya.
    Mfr Piduih✭✭✭✭✭
    2 bulan yang lalu
    Pantai yang cantik…ada YatYat. YatYat ada di kebanyakan pantai yang bersih
    Solo Foodie✭✭✭✭
    11 bulan yang lalu
    Tempat terpencil, jauh ke dalam sampai ke Kem Bina Negara. Jadi tempat parking pun terhad kerana jalan yang agak sempit, senang jika datang dengan motorsikal atau basikal. Perlu agak berhati-hati jika mahu ke sini, sebab ada kejadian tanah runtuh. Kini sedang diperbaiki.

    Dalam proses menaiktaraf tangga untuk turun ke pantai, jadi buat masa sementara kena pandai² cari cara sendiri untuk ke pantai. Berhati-hati ya.. ?

    satu-satunya pantai yang sesuai untuk bermandi manda di Balik Pulau. Dahulu pernah dilanda tsunami tahun 2004. Lautnya agak bergelora, tak pandai berenang lebih baik main di gigi air sahaja.

    nurul nabila✭✭✭✭✭
    setahun yang lalu
    View sangat cantik. Pantai bersih & air pun agak jernih. Sesuai untuk piknik and mandi manda. Tak ramai org sangat maybe sebab agak jauh ke hujung

Teluk Bahang Beach

  • Address: SBLH 3592 Persisiran Pantai Hujung Batu, Jalan Teluk Bahang, Teluk Bahang, 11050, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.3 (583)

Beach Blanket Babylon

  • Address: 32, Jln Sultan Ahmad Shah, George Town, 10450 George Town, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4 (429)

Pantai Tanjung Bungah

  • Address: Pantai Tanjung Bungah, 11200, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.1 (375)

Pantai Kilat / Kilat Beach (viewing area)

  • Address: Pantai Kilat / Kilat Beach (viewing area), 11050 George Town, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.3 (148)

Beach of Moonlight Bay

  • Address: 11050 Batu Ferringhi, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.2 (137)

Batu Feringgi Beach

  • Address: 11200 Tanjung Bungah, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.3 (47)

Tanjung Bungah Beach

  • Address: 11200 Tanjung Bungah, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.4 (45)

Tanjung Asam Beach

  • Address: Tanjung Asam Beach, 11000, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.3 (32)

Here concludes our compilation of the finest beaches in George Town! If you have any suggestions or additional insights, kindly leave a comment; we greatly value input from our readers. Also, be sure to explore some of the other articles on our Teknotuf MY for further travel inspiration. Wishing you a delightful time beachcombing!