Bagan Lalang in Tanjong Sepat, Selangor
Beach

The Top 10 Beaches in Tanjong Sepat, Selangor

There’s no question that Tanjong Sepat, Selangor is a beautiful state, home to stunning beaches and coastal towns. If you’re looking for the perfect beach to relax on this summer, you’ll want to check out our list of the top 10 best beaches in Tanjong Sepat, Selangor, Malaysia.

Based on ratings and reviews from various sources, these beaches offer something for everyone, from swimming and sunbathing to fishing and kayaking. So pack your sunscreen and head on down to one of these amazing seaside havens!

Bagan Lalang in Tanjong Sepat, Selangor
Bagan Lalang in Tanjong Sepat, Selangor

Best Beach in Tanjong Sepat, Selangor

Pantai Bagan Lalang Sepang

  • Address: Bagan Lalang, 43950 Tanjong Sepat, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.2 (1569)
  • Opening hours:
    Isnin: Buka 24 jam
    Selasa: Buka 24 jam
    Rabu: Buka 24 jam
    Khamis: Buka 24 jam
    Jumaat: Buka 24 jam
    Sabtu: Buka 24 jam
    Ahad: Buka 24 jam

5 Replies to The Top 10 Beaches in Tanjong Sepat, Selangor

  1. Best lepak main air & ambil angin. Nak mandi tak seronok sebab pantai berselut. Jauh ke tengah mungkin ok. Banyak restoran makanan laut dan terdapat beberapa penginapan. Ada tempat permainan kanak2 dan kerusi rehat. Tak banyak pondok disediakan. Di hujung pantai ada muara sungai.

  2. Saya datang sini pada hari bekerja semalam (Isnin-4 Oktober 2021). Kali pertama datang Pantai Bagan Lalang, main terjah je, tak tahu pulak yang sebelah tu Avani Goldcoast.

    Datang hari bekerja memang terbaik, tak sesak, orang tak ramai. Tapi yang best kat sini, ramai org datang berkelah, bawa tikar, bbq, ada yang bawak khemah dan kereta caravan sambil layan2 angin sepoi2 bahasa.

    Terkejut juga datang sini sebab sebelum sampai dah terbayang2 nak mandi laut. Tiba2 tengok air laut surut. Habis pesisir pantai dah jadi berlumpur. Tapi yang menarik, pemandangan sangat cantik dengan corak2 garisan air yang dipenuhi perkampungan anak2 ketam.

    Siapa2 nak main ombak pantai kena berjalan jauh, rasa hampir 1km. Kalau nak mandi sini kurang sesuai sebab berlumpur dan berkelodak macam hampas, ada debu macam habuk kayu. Tapi, sebab dah janji dengan anak nak mandi, saya terjah je. Sekadar ambil pengalaman.

    Untung datang bukan hari minggu, surau Kg Orang Asli sini tak sesak. Ada tandas yang bersih. Tempat wuduk perempuan pun dibuat khas. Cumanya, kalau dah guna kemudahan mereka, rajin2 la masuk tabung yg disediakan sebagai sedekah/sumbangan.

    Siapa2 yang datang berkelah tu, pastikan bawa plastik sampah sekali. Sila jaga kebersihan ye. ?

    Kalau siapa2 nak berseronok bawa keluarga dan anak kecil, bawa sekali alat2 main istana pasir, lepas tu kalau nak main layang2 kat sini memang sesuai sebab angin kuat. Boleh beli layang2 kt kedai tepi pantai. Ada mcm2 barang kt sini.

    Harga brg yg saya beli kt kedai:
    layang2 – RM10
    belon bubbles – RM4
    tikar – RM20
    cap utk kanak2- RM10
    alat istana pasir – RM4

    Untuk datang sini, sila bawa cash. E-wallet/Transfer mereka peniaga tak guna. Kalau nak draw duit terpaksa pergi ke Pekan Sungai Pelek, kat situ je paling dekat ATM.

    Lagi satu, kalau dtg pagi atau tghari, sila bawa makanan byk2, Rata2 restoran atau kedai makan buka lepas asar sekitar jam 5 petang. Tak byk pun kedai makan sini. Masa pergi pagi semua tutup.

    Lagi satu, otw ke Bagan Lalang akan jumpa ladang Buah Naga, siapa2 nak beli sila bawa cash siap2 takut nanti tak cukup duit.

  3. Fair enuf kalau nak plan riadah, sini camping nice, kalau nak amik angin saje2 pun okey je, pantai tak lawa tp vibe tu ada lah

  4. Kali pertama datang ke sini seakan tidak percaya punya destinasi yang tenang dan hanya memakan masa satu jam perjalanan untuk lari sebentar dari kesibukan kota raya.

    Datang pula pada bulan puasa, dapat dirasai tenangnya berbeza. Port untuk healing dan santai. Jangan lupa bawa kerusi healing anda jika ke mari.

  5. Datang pagi-pagi ke sini, sangat relax layan angin pantai, kalau cuaca baik tak panas lagi terbaik. Cuma air dalam pukul 11 dan start surut dah, so ombak pun dah kurang, kalau nak main air, sesuai dalan pukul 9-11 macam tu, sebab ombak tak kuat mana mengikut cuaca jugak lah, waktu petang dalam 3 ke atas mungkin air dah tinggi balik, so standard la pagi dan petang. Tempat mandi untuk cuci ada la 1, 2 tempat kelihatan, sebelah kiri avani ada 2, 3 tempat, berbayar ya sebab ada penjaga yang nak jaga tandas dan tempat mandi.

    Kawasan pulak padu sesuai untuk datang picnic dengan family, pacak khemah decathlon cun jugak, kerusi healing pun ramai jugak bawak, tapi saya santai bawak tikar DIY dan bawak bekal sandwich jer, lagipun ada kawasan yang bawah pokok. Kedai-kedai makan pun banyak area sini, gerai jual jajan dan air balang pun ada kalau lapar boleh beli makan terus.

    Pantai ni kalau nak chill habis overnight kat avani jer kalau ada modal, kalau takde boleh jer sewa resort budget area sini berdekatan rate 100-200 boleh dapat.

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

How to Beachcomb with Your Family

Here are some tips for families beachcombing:

  1. Go at low tide. This is when the most beach is exposed and you’re more likely to find interesting things.
  2. Wear comfortable shoes. You’ll be doing a lot of walking, so make sure your feet are comfortable.
  3. Bring a bag or bucket to collect your finds. You can also bring a magnifying glass to get a closer look at things.
  4. Be on the lookout for seashells, seaweed, driftwood, and other marine life. You may also find sea glass, coins, and other interesting objects.
  5. Teach your children about the different things they find. This is a great way to learn about the marine environment.
  6. Make it a game. See who can find the most seashells or the biggest piece of driftwood.
  7. Be respectful of the environment. Leave no trace and don’t collect anything that is alive.
  8. Have fun! Beachcombing is a great way to spend time with your family and explore the natural world.

Here are some additional tips for families beachcombing with young children:

  • Choose a beach that is safe for children. Look for a beach with shallow water and soft sand.
  • Bring plenty of snacks and drinks. Beachcombing can be tiring, so make sure your children are well-fed and hydrated.
  • Bring a change of clothes. Children are likely to get sandy and wet, so be prepared to change them when you’re done.
  • Take breaks often. Beachcombing can be a lot of fun, but it can also be tiring for young children. Take breaks often to rest and play.
  • Be patient. It may take some time for children to find interesting things. Encourage them to keep looking and be patient.

Beachcombing is a great way for families to have fun and learn about the natural world. By following these tips, you can make your beachcombing experience safe and enjoyable for everyone.

Top 10 Most Beautiful Beaches in Tanjong Sepat, Selangor

Bagan Lalang in Tanjong Sepat, Selangor
Bagan Lalang in Tanjong Sepat, Selangor

Lover’s Bridge Tanjung Sepat

  • Address: 21, Jalan Senangin 1, Taman Tanjung, 42800 Tanjong Sepat, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.3 (1229)
  • Opening hours:
    Isnin: Buka 24 jam
    Selasa: Buka 24 jam
    Rabu: Buka 24 jam
    Khamis: Buka 24 jam
    Jumaat: Buka 24 jam
    Sabtu: Buka 24 jam
    Ahad: Buka 24 jam
  • Reviews:
    Seven By Four✭✭✭✭✭
    7 bulan yang lalu
    Pusat riadah dan perhentian bagi mereka yang gemar memancing.Disini juga ada disediakan gerai makan yang beraneka jenis.Tandas yang disediakan juga bersih.Tempat letak kereta jugak banyak.Wakaf juga disediakan bagi mereka yang ingin berehat mengambil angin laut.
    Al Sakap✭✭✭
    setahun yang lalu
    Kawasan tepi laut utk santai² memang ok..byk restaurant cina..pengunjung muslim sebaiknya bawa bekal makanan sebab sini sukar sikit nak dptkan restaurant yg menyediakan makanan utk ko org dan mejoriti penduduk berketurunan cina
    Norafiq Daniel✭✭✭✭✭
    setahun yang lalu
    Tempat ni ada menyediakan kemudahan tandas dan gerai makan. Lover’s Bridge panjang ke laut sangat menarik bagi yang suka menikmati laut dengan angin laut yang best. Ramai pengunjung datang bergambar, bersiar-siar bawa anak. Kemudahan parking disediakan tetapi ramai yang parking di tempat yang salah menyebabkan kesesakan lalu lintas di laluan keluar dan masuk. Alternatif boleh guna jalan perumahan. Kawasan ini dilarang memancing, tetapi masih ada segelintir yang memancing di situ.
    mohd faiszal✭✭✭✭
    2 bulan yang lalu
    Kalau Petang tempat Ini indah
    Geraj Makan melayu Petang Tak Ada Yg bukak. Bukan tempat berkelah. Nak tengok pemandangan matahari terbenam ok
    Nurul Jasmin Asyikin✭✭✭✭✭
    setahun yang lalu
    Datang dgn husband dari PJ hari sabtu sbb semata nak mancing + pemandangan cantik. Dari pukul 8 sampai 11 pagi, tak dapat ikan besar, banyak ikan kecik2, habis umpan.. selalu dapat buntal je.. Tapi sis enjoy je!

    Kalau nak pergi tandas senang, ada dekat dataran tu, makan pun ada kedai Melayu, Cina, Kedai Runcit.. Kebersihan pun dijaga baik. Cuma tak sesuai bawa anak kecil tanpa pengawasan ye, pagar atas jambatan tu luas. So, hati2!

Morib Beach

  • Address: Morib, 42700 Banting, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.1 (1104)
  • Website:
  • Opening hours:
    Isnin: Buka 24 jam
    Selasa: Buka 24 jam
    Rabu: Buka 24 jam
    Khamis: Buka 24 jam
    Jumaat: Buka 24 jam
    Sabtu: Buka 24 jam
    Ahad: Buka 24 jam
  • Reviews:
    Brother Zack✭✭✭✭✭
    7 bulan yang lalu
    Aktiviti popular mencari pepahat. Budak2 pun enjoy. Just guna lidi yang dicelup kapur, cucuk dalam lubang size lidi.. Jika ad pepahat dia akn keluar bbrapa saat.. Boleh cuba guy.
    Ada tandas awam yg bersih dan ada gerai2 makanan. Tandas pun bersih.
    huzaifah awang
    6 bulan yang lalu
    5 star kalau tak ada event y blok banyak parking. Kita dtg nak santai2 hujung minggu bawa anak jalan2 makan angin main bubble makan aiscream motor. Ada event terus sesak kedai ambil tapak parking. Harap MP kuala langan buat improve tempat jualan contoh atas padang ke atau tempat lain.
    Nur Liyana Madihah Zakaria✭✭✭
    9 bulan yang lalu
    Ok ok je la, air pasang masa pergi tu so ruang nak duduk berpicnic terhad. Air pantai belah hujung hujung dekat paya tu cam kotor je tak digalakkan untuk mandi. Untuk suasana pantai sini better option dari PD. PD rasa macam dah sibuk sangat
    Mastura Muis✭✭✭✭
    10 bulan yang lalu
    Pantai landai sesuai utk mandi manda. Toilet disediakan utk persalinan dgn kadar bayaran berpatutan. Juadah yg tersedia di gerai jualan.
    Azhani Hashim✭✭✭✭
    7 bulan yang lalu
    Suasana cantik, persekitarannya bersih, cuma ada gangguan daripada monyet.

Pantai Bagan Lalang

  • Address: Pantai Bagan Lalang, Bagan Lalang, 43950 Tanjong Sepat, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.4 (728)

Pantai Batu Laut

  • Address: 5, Kampung Batu Lapan, Tanjong Sepat, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.2 (590)

Pantai Peranginan Bagan Lalang

  • Address: Pantai Peranginan Bagan Lalang, Bagan Lalang, 43950 Tanjong Sepat, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4 (89)

Pantai Batu Laut

  • Address: Kampung Batu Lapan, Tanjong Sepat, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4 (63)

Bagan Lalang Campsite

  • Address: Unnamed Road, Kampung, Bagan Lalang, 43950 Tanjong Sepat, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.2 (36)

Bagan Lalang

  • Address: Unnamed Road, Bagan Lalang, 43950 Tanjong Sepat, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4 (19)

Teratak Al Fatih

  • Address: Kampung Jangin, Tanjong Sepat, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4 (17)

Tanjung Sepat

  • Address: Balai Polis TG Sepat, Pekan Tanjung Sepat, 42800 Tanjong Sepat, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.2 (15)

Here concludes our compilation of the finest beaches in Tanjong Sepat, Selangor! If you have any suggestions or additional insights, kindly leave a comment; we greatly value input from our readers. Also, be sure to explore some of the other articles on Mayniaga.com for further travel inspiration. Wishing you a delightful time beachcombing!