Karuna Hill in Balik Pulau
Beach

These are the 10 Best Beaches in Balik Pulau!

There’s no question that Balik Pulau is a beautiful state, home to stunning beaches and coastal towns. If you’re looking for the perfect beach to relax on this summer, you’ll want to check out our list of the top 10 best beaches in Balik Pulau. Based on ratings and reviews from various sources, these beaches offer something for everyone, from swimming and sunbathing to fishing and kayaking. So pack your sunscreen and head on down to one of these amazing seaside havens!

Karuna Hill in Balik Pulau
Karuna Hill in Balik Pulau

Best Beach in Balik Pulau

Balik Pulau

  • Address: 11000 Balik Pulau, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.7 (1377)
  • Phone: +60 16-452 2100

5 Replies to These are the 10 Best Beaches in Balik Pulau!

  1. Kedamaian suasana alam sekitar bukit bukau hutan sawah padi dan pesisiran pantai laut yang lengkap dalam satu daerah di barat daya itu lah Balik Pulau terkenal dengan duriannya.

  2. Tempat ni memang bagus untuk menyegarkan mata dan hilangkan stres. Boleh tengok view sawah padi yg menghijau, menikmati alam semula jadi yg tenang.

  3. Balik Pulau – syurga makanan. Laksa, pasemboq, gorengan tepung yg rangup .. hmm.. tak terkecuali bihun sup daging selambak. Yok! terokai Balik Pulau

  4. Balik Pulau mempunyai banyak tempat2 yg menarik seperti ladang padi,tempat menunggang kuda pony,makanan kampung yg sedap2..dan yg paling best durian balik pulau banyak pilihan durian yg sedap2 belaka

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunbathing Safely: Healthy Tips for Enjoying the Sun Responsibly

Sunbathing can be enjoyable and provide some health benefits, but it’s essential to do it safely to protect your skin from harmful UV rays. Here are some healthy tips for sunbathing:

  1. Use sunscreen: Apply a broad-spectrum sunscreen with an SPF (Sun Protection Factor) of at least 30 before going out in the sun. Reapply every two hours or more frequently if you’re swimming or sweating.
  2. Choose the right time: Avoid sunbathing during peak hours when the sun’s rays are strongest, typically between 10 a.m. and 4 p.m. Instead, aim for early morning or late afternoon when the sun is less intense.
  3. Seek shade: Take breaks from direct sunlight by spending some time in the shade. This will help reduce your overall UV exposure and give your skin a chance to cool down.
  4. Stay hydrated: Sunbathing can cause dehydration, so make sure to drink plenty of water before, during, and after your sunbathing session.
  5. Wear protective clothing: Consider wearing lightweight, loose-fitting clothing that covers your skin. This can provide an extra layer of protection against the sun’s rays.
  6. Protect your eyes: Wear sunglasses with UV protection to shield your eyes from harmful UV rays.
  7. Gradual exposure: If you’re not used to being in the sun for extended periods, start with short exposure times and gradually increase over several days to allow your skin to acclimate.
  8. Don’t forget your lips: Apply a lip balm with SPF to protect your lips from sunburn.
  9. Avoid tanning beds: Artificial tanning devices can also emit harmful UV rays, which can increase the risk of skin cancer and premature aging.
  10. Know your skin type: People with fair skin are more susceptible to sunburn, so take extra precautions if you have fair or sensitive skin.
  11. Listen to your body: If you start to feel overheated, dizzy, or unwell, it’s time to get out of the sun and cool down.
  12. Post-sun care: After sunbathing, soothe your skin with aloe vera gel or an after-sun lotion to moisturize and help alleviate any redness or irritation.

Remember, it’s possible to get the benefits of sunlight while minimizing the risks of overexposure. Being responsible and taking precautions will allow you to enjoy the sun safely and maintain healthy skin.

Top 10 Most Beautiful Beaches in Balik Pulau

Karuna Hill in Balik Pulau
Karuna Hill in Balik Pulau

Pantai Pasir Panjang (Long Sand Beach)

  • Address: Pantai Pasir Panjang (Long Sand Beach), Pulau Betong, 11000, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.4 (694)
  • Opening hours:
    Isnin: Buka 24 jam
    Selasa: Buka 24 jam
    Rabu: Buka 24 jam
    Khamis: Buka 24 jam
    Jumaat: Buka 24 jam
    Sabtu: Buka 24 jam
    Ahad: Buka 24 jam
  • Reviews:
    Nabila Haslan✭✭✭✭✭
    10 bulan yang lalu
    hati hati pergi kalau air pasang, ombak kuat, ada hari air surut boleh nampak pantai, lepak pantai, ada hari air pasang pantai pun hilang, best places nak bawa family ambil angin petang sambil layan view sunset, kalau nak mandi agak bahaya sbb tekanan air laut dan ombak agak kuat, not prefer untuk mandi manda
    syazwan yahya✭✭✭✭✭
    2 minggu yang lalu
    Sesuai datang bersama keluarga untuk meluangkan masa bersama sama mandi di tepi pantai yang begitu cantik dan mempersona. Cuma perlu diigatkan bahawa pantai di sini jenis terus curam dan dalam, bukan jenis landai jauh ke tengah. kena berhati hati bawa anak mandi di sini. Boleh juga datang untuk memancing, berkhemah dan buat aktiviti riadah seperti bermain layang² dan sebagainya.
    Mfr Piduih✭✭✭✭✭
    2 bulan yang lalu
    Pantai yang cantik…ada YatYat. YatYat ada di kebanyakan pantai yang bersih
    Solo Foodie✭✭✭✭
    11 bulan yang lalu
    Tempat terpencil, jauh ke dalam sampai ke Kem Bina Negara. Jadi tempat parking pun terhad kerana jalan yang agak sempit, senang jika datang dengan motorsikal atau basikal. Perlu agak berhati-hati jika mahu ke sini, sebab ada kejadian tanah runtuh. Kini sedang diperbaiki.

    Dalam proses menaiktaraf tangga untuk turun ke pantai, jadi buat masa sementara kena pandai² cari cara sendiri untuk ke pantai. Berhati-hati ya.. ?

    satu-satunya pantai yang sesuai untuk bermandi manda di Balik Pulau. Dahulu pernah dilanda tsunami tahun 2004. Lautnya agak bergelora, tak pandai berenang lebih baik main di gigi air sahaja.

    nurul nabila✭✭✭✭✭
    setahun yang lalu
    View sangat cantik. Pantai bersih & air pun agak jernih. Sesuai untuk piknik and mandi manda. Tak ramai org sangat maybe sebab agak jauh ke hujung

Anjung Indah

  • Address: P14, 11020 Balik Pulau, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.1 (632)
  • Phone: +60 19-559 7661
  • Website:
  • Opening hours:
    Isnin: 12:00 PTG – 12:00 PG
    Selasa: 12:00 PTG – 12:00 PG
    Rabu: 12:00 PTG – 12:00 PG
    Khamis: 12:00 PTG – 12:00 PG
    Jumaat: 12:00 PTG – 12:00 PG
    Sabtu: 12:00 PTG – 12:00 PG
    Ahad: 12:00 PTG – 12:00 PG
  • Reviews:
    Hadi Ahmad✭✭✭✭✭
    8 bulan yang lalu
    takyah p jauh2 dah nk mkn celup tepung, kat sini ada udang, siakap, sotong, ketam, temenung & lain2, rasa alhamdulillah sedap sos pon ok mcm sos kepok lekor tu.
    kedai pon berangin atas bukit mmg layan sambil pekena celup tepung. lain dr tu ada ayam pasu, cendol, cakotiau goreng2 tapi tumpuan ramai dkt celup tepung ni la
    Solo Foodie✭✭✭✭
    3 tahun yang lalu
    tempat yang cantik dan satu tempat persinggahan jika mahu ke Balik Pulau melalui jalan baru. Dahulu memang tiada kedai makan atau apa jua kemudahan tetapi baru-baru ini saya singgah, sudah ada beberapa kedai makan dibuka di situ. Seperti komen review yang lain, kemudahan seperti tandas tiada dan ini agak menyusahkan pelancong dari luar negeri jika mereka ada ‘kecemasan’… haha…

    kawasan hutan di pinggir pun dibersihkan sendiri oleh tuan kedai yang berniaga di situ… sedikit sebanyak telah memperelokkan kawasan tersebut untuk tujuan mengambil gambar. Syabas atas usaha tuan kedai Pit Stop Route P14. Diharap selepas ini, pihak MBPP memperbaiki tandas serta sinki untuk memudahkan pengunjung.

    Izzah Omar (eyz)✭✭✭✭✭
    sebulan yang lalu
    Nice place.. Cuma crowded sikit sebab tengah musim durian.. Huhuhu harga pon not bad
    Umi Hana✭✭✭✭✭
    10 bulan yang lalu
    Sedap. Nice view. Udang sotong celup tepung sedapp.. rangup dan sedap. Nasi goreng daging sedap and laksa also..
    ni az✭✭✭
    sebulan yang lalu
    Mknn ok sbb ada mcm2. Drpd durian, mangis, cendol hingga lah laksa. Tp masalah ulama PARKING & TKDA AIR. Need improvement

Pantai Kerachut

  • Address: Pantai Kerachut, Teluk Bahang, Tanjung Bungah, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.5 (527)

Pantai Tanjung Asam ( Bayan Lepas, Pulau Pinang )

  • Address: Pantai Tanjung Asam ( Bayan Lepas, Pulau Pinang ), Jalan Gertak Sanggul, Gertak Sanggul, 11910 Bayan Lepas, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.2 (320)

Pasir Panjang Beach

  • Address: 11000, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.3 (197)

Pantai Malindo Balik Pulau

  • Address: Kuala Sungai Burung, Jalan Bharu, 11010 Balik Pulau, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.2 (190)

Karuna Hill

  • Address: 849, BHRN 125, Bukit Kechil Mukim 2, 11010 Balik Pulau, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.4 (122)

Kem wawasan negara balik pulau

  • Address: 11000 Balik Pulau, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4 (47)

Tanjung Asam Beach

  • Address: Tanjung Asam Beach, 11000, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.3 (32)

Balik Pulau @ Viewing Area

  • Address: 11020 Balik Pulau, Pulau Pinang, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.5 (24)

Here concludes our compilation of the finest beaches in Balik Pulau! If you have any suggestions or additional insights, kindly leave a comment; we greatly value input from our readers. Also, be sure to explore some of the other articles on our Teknotuf MY for further travel inspiration. Wishing you a delightful time beachcombing!