Pantai Sebelah Jeram in Kuala Selangor, Selangor
Beach

These are the 10 Best Beaches in Kuala Selangor, Selangor!

If you’re looking for a great beach to relax on in Kuala Selangor, Selangor, you’ll want to check out the top 10 beaches based on ratings and reviews. These beaches offer stunning views, plenty of activities, and ample opportunities to soak up the sun.

So whether you’re looking for a secluded spot or a busy beach with something for everyone, you’ll find what you need here. Check out these world-class beaches today!

Pantai Sebelah Jeram in Kuala Selangor, Selangor
Pantai Sebelah Jeram in Kuala Selangor, Selangor

Best Beach in Kuala Selangor, Selangor

(Official Jetty) Sky Mirror Kuala Selangor

  • Address: Jalan Sultan Mahmud, 45000 Kuala Selangor, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.3 (1786)
  • Phone: +60 10-509 1007
  • Website:
  • Opening hours:
    Isnin: 6:00 PG – 10:00 PTG
    Selasa: 6:00 PG – 10:00 PTG
    Rabu: 6:00 PG – 10:00 PTG
    Khamis: 6:00 PG – 10:00 PTG
    Jumaat: 6:00 PG – 10:00 PTG
    Sabtu: 6:00 PG – 10:00 PTG
    Ahad: 6:00 PG – 10:00 PTG

5 Replies to These are the 10 Best Beaches in Kuala Selangor, Selangor!

  1. Pergi firefly and blue tears….guna camera biasa memang tak akn nmpk satu apa pun sbb malam..so sad…just tgok mata kepla sendri a sbgai kenangan sbb tk boleh buka flash..sape ada camera canggih..hopefully can snap la dgn cantik… Yg best angin malam ketika naik bot..

  2. Mashaallah Tabarakallah

    Stunning view … cuaca yg tenang, panas tetapi tiupan angin laut yang menyejukkan di tengah laut, mendamaikan

  3. Harga tiket keras….kawasan org luar negara ramai cni…utk malaysian still arge tinggi utk 2 jam stgah boat ride…

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunbathing Safely: Healthy Tips for Enjoying the Sun Responsibly

Sunbathing can be enjoyable and provide some health benefits, but it’s essential to do it safely to protect your skin from harmful UV rays. Here are some healthy tips for sunbathing:

  1. Use sunscreen: Apply a broad-spectrum sunscreen with an SPF (Sun Protection Factor) of at least 30 before going out in the sun. Reapply every two hours or more frequently if you’re swimming or sweating.
  2. Choose the right time: Avoid sunbathing during peak hours when the sun’s rays are strongest, typically between 10 a.m. and 4 p.m. Instead, aim for early morning or late afternoon when the sun is less intense.
  3. Seek shade: Take breaks from direct sunlight by spending some time in the shade. This will help reduce your overall UV exposure and give your skin a chance to cool down.
  4. Stay hydrated: Sunbathing can cause dehydration, so make sure to drink plenty of water before, during, and after your sunbathing session.
  5. Wear protective clothing: Consider wearing lightweight, loose-fitting clothing that covers your skin. This can provide an extra layer of protection against the sun’s rays.
  6. Protect your eyes: Wear sunglasses with UV protection to shield your eyes from harmful UV rays.
  7. Gradual exposure: If you’re not used to being in the sun for extended periods, start with short exposure times and gradually increase over several days to allow your skin to acclimate.
  8. Don’t forget your lips: Apply a lip balm with SPF to protect your lips from sunburn.
  9. Avoid tanning beds: Artificial tanning devices can also emit harmful UV rays, which can increase the risk of skin cancer and premature aging.
  10. Know your skin type: People with fair skin are more susceptible to sunburn, so take extra precautions if you have fair or sensitive skin.
  11. Listen to your body: If you start to feel overheated, dizzy, or unwell, it’s time to get out of the sun and cool down.
  12. Post-sun care: After sunbathing, soothe your skin with aloe vera gel or an after-sun lotion to moisturize and help alleviate any redness or irritation.

Remember, it’s possible to get the benefits of sunlight while minimizing the risks of overexposure. Being responsible and taking precautions will allow you to enjoy the sun safely and maintain healthy skin.

Top 10 Most Beautiful Beaches in Kuala Selangor, Selangor

Pantai Sebelah Jeram in Kuala Selangor, Selangor
Pantai Sebelah Jeram in Kuala Selangor, Selangor

Kuala Selangor Nature Park

  • Address: Jalan Klinik, Taman Alam, 45000 Kuala Selangor, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4 (1196)
  • Phone: +60 3-3289 2294
  • Website:
  • Reviews:
    Syamil Hobby✭✭✭✭
    4 bulan yang lalu
    Alam semula jadi yg memang mengujakan. Sesuai utk aktiviti lawatan sekolah. Pakai pakaian sukan amat disyorkan. Kawasan paya bakau sedang dlm proses penanaman semula (Mac 2023). Pengunjung perlu pakai krim penghalau nyamuk utk keselesaan. Kws denai yg redup paling bnyk nyamuk.
    Fadzli Syadiqin✭✭✭✭✭
    5 bulan yang lalu
    Untuk mereka yang ingin keluar dari rutin harian dan mencari ketenangan, ini adalah tempat yang sesuai untuk anda. Anda boleh berjalan santai menikmati alam, hutan paya bakau, berjalan dibawah rimbunan dedaun pokok sambil menikmati bayu laut yang menyegarkan. Track yang agak sederhana jauh untuk mereka yang jarang melakukan aktiviti fizikal. Bagi mereka yang menjangkakan untuk dapat melihat hidupan liar, minta maaf ini bukan seperti yang anda bayangkan. Cuma monyet, ketam, biawak, ikan belacak sahaja yang mudah dijumpai dikawasan ini. Sekiranya berhajat ingin melihat haiwan, saya nasihatkan ke zoo sahaja. Saya cadangkan anda memakai pakaian yang bersesuaian (berseluar, jgn berkain dan berbaju kurung pula) dan yang paling penting kasut sukan memandangkan ianya adalah aktiviti berjalan sepenuhnya yang mementingkan keselesaan kaki anda untuk melangkah. Tiada track mendaki, hanya mendatar sahaja. Bagi mereka yang kurang biasa dengan aktiviti hutan, suka saya ingatkan terdapat nyamuk atau agas yang mungkin membuatkan anda tidak selesa. Namun begitu, sesekali digigit agas hutan apa salahnya kan. Selamat menikmati alam. Cintai hutan paya bakau kita. Terima kasih
    mohd ismail✭✭✭✭✭
    4 bulan yang lalu
    Cintai alam semula jadi,dapat lihat kayu bakau,hutan, kuala sungai. Jalan sampai hujung boleh lihat kuala sungai yg luas. Tekan ? like jika anda suka experience saya.
    Zairul Fazwan Md Zainordin✭✭✭✭✭
    2 tahun yang lalu
    Bagus untuk edukasi anak-anak tentang alam ciptaan Allah❤️❤️❤️ tiket masuk, RM4 untuk dewasa, kanak-kanak RM2, 6 tahun dan ke bawah adalah percuma…walking track agak panjang…berpeluh jugak la kalau nak complete 1 pusingan…ada menara peninjau, so boleh naik dan lihat di sekitar kawasan tanah lembab (wetland). Bagi yang bawak anak kecil, dinasihatkan supaya lebih berhati-hati sebab ada monyet liar…agak berbahaya sebenarnya…biasalahkan budak-budakkan..beraninya tak bertempat, takut berlaku perkara yang tak diingini…stay safe❤️❤️❤️
    Cerita Kami✭✭✭✭✭
    2 tahun yang lalu
    Menikmati alam semulajadi bersama family tercinta disamping dapat melawat tempat bersejarah di Bukit Melewati bersama anak2 dan anak buah. Anak2 enjoy dapat tengok monyet2 yang jinak sambil bagi makan kacang panjang.

Pantai Sungai Kajang Baru

  • Address: Pantai, kampung sungai kajang baru, 45500 Tanjung Karang, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.1 (544)
  • Opening hours:
    Isnin: Buka 24 jam
    Selasa: Buka 24 jam
    Rabu: Buka 24 jam
    Khamis: Buka 24 jam
    Jumaat: Buka 24 jam
    Sabtu: Buka 24 jam
    Ahad: Buka 24 jam
  • Reviews:
    Syamil Hobby✭✭✭✭
    4 bulan yang lalu
    Cantiknya pantai ini. Angin kuat sesuai utk bermain layang2. Segala kemudahan dah tak ada setakat Mac 2023. Duduk santai2 dan berkelah sahaja. Bukan pantai utk mandi-manda. Boleh ke surau dan tandas di surau berhampiran kampung. Sunset di sini mmg cantik sgt. Pantai ini patut dipopularkan sebagai kawasan pelancongan.
    Farah Ariffin✭✭✭✭
    sebulan yang lalu
    Pemandangan cantik. Tapi jalan sangat teruk. Sesuai utk 4×4 je.
    Noraini Sulaiman✭✭✭✭✭
    setahun yang lalu
    Best place nak chill out, santai santai picnic bersama keluarga @ layan sunset.pantai pun bersih & tak sibuk. Tak sesuai untuk mandi manda kerana pantai berlumpur/ pantai bakau. Tersedia kemudahan asas untuk kemudahan pelawat. Ada kemudahan surau dan masjid kg pun tidak jauh dari kawasan pantai.Boleh camping dan bermalam. Ada khidmat sewaan ATV.
    Abu Ubaidah✭✭✭✭✭
    8 bulan yang lalu
    Kalau masuk kedepan lagi, lalu jalan offroad, boleh jumpa hidden gems. Kami datang dengan motor, kalu kereta tak sesuai, susah nak patah balik nanti.

    Orang tak ramai, bersih, dan pemandangan cantik. Kalau berkelah memang best.

    Ada juga nampak orang tempatan cari remis.

    Farid Khalid✭✭✭✭✭
    6 bulan yang lalu
    Pantai yang cantik untuk meluangkan masa bersama rakan-rakan dan keluarga

Altingsburg Lighthouse

  • Address: 45000 Kuala Selangor, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.4 (147)

Firefly, Kuala Selangor

  • Address: Kampung Kuantan, 45000 Kuala Selangor, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.4 (68)

The Blanket Resort Kuala Selangor

  • Address: Jalan Tanjung Keramat, 45000 Kuala Selangor, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.3 (16)

Pantai Sebelah Jeram

  • Address: Pantai Sebelah Jeram, Kampung Dungun, 45800 Jeram, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.2 (15)

Gone Fishin’ Homestay

  • Address: Unnamed Road, 45000 Kuala Selangor, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.2 (13)

Straits Cove Resort

  • Address: Kampung Sungai Janggut, 45800 Kapar, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4 (12)

Pantai Acheh

  • Address: Pantai Acheh, 42920, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4 (4)

Kg Sg Kajang

  • Address: Jalan Bomba, Kampung Sungai Burung Batu Sepuluh, 45500 Tanjong Karang, Selangor, Malaysia
  • Map: Click here
  • Rating: 4.3 (3)

Here concludes our compilation of the finest beaches in Kuala Selangor, Selangor! If you have any suggestions or additional insights, kindly leave a comment; we greatly value input from our readers. Also, be sure to explore some of the other articles on Mayniaga.com for further travel inspiration. Wishing you a delightful time beachcombing!