Cover Top 5 chatgpt alternative
Technology

Top 5 Alternatif ChatGPT yang Terbaik

Anda pasti telah melihat betapa popularnya ChatGPT di internet. Chatbot ini berdasarkan model bahasa GPT-3.5 dan GPT-4 OpenAI, membolehkan pengguna berbual dengan AI. Tetapi itu juga membawa satu masalah besar dengan pelayan ChatGPT yang diserang oleh pengguna.

Ini telah mengunci pengguna daripada menggunakan ChatGPT apabila diperlukan. Jika anda adalah salah seorang yang sering mendapati ChatGPT tidak berfungsi, anda boleh mengikuti senarai alternatif ChatGPT terbaik kami pada tahun 2023.

1. Microsoft Bing

Microsoft Bing
Microsoft Bing

Salah satu alternatif teratas ChatGPT pada model sekarang adalah Microsoft Bing AI. Enjin carian yang telah diperbaharui ini dikuasakan oleh model ChatGPT yang telah ditingkatkan, yang awalnya dikenali sebagai model “Prometheus” baru oleh syarikat tetapi kemudian disahkan sebagai GPT-4.

Bing baru ini juga mempunyai mod Chat yang menarik dalam pertanyaan web dan membolehkan pengguna bertanya mengenai maklumat konteks berdasarkan pertanyaan mereka. Bot AI ini bahkan baru-baru ini menerima sejumlah ciri baru, termasuk kemampuan multimodal, jawapan visual, ketepatan yang lebih tinggi, dan Pencipta Imej Bing. Bing juga membolehkan pengguna merancang perjalanan, mendapatkan resipi, mencari nasihat, dan banyak lagi, seperti ChatGPT. Walaupun sebelumnya hanya tersedia melalui senarai tunggu, alternatif ChatGPT yang menakjubkan ini kini tersedia untuk semua orang.

Ciri Utama: Dikuasakan oleh GPT-4, Menyokong input dan output visual, Sambung ke internet, Dapatkan maklumat terkini mengenai mana-mana subjek, Sejarah perbualan, Mod perbualan yang berbeza, Merujuk kepada sumber

KelebihanKekurangan
Mod perbualan yang berbezaTindak balas boleh lebih cepat
Memberikan maklumat yang tepatKredit sumber-sumber

2. Perplexity AI

Perplexity Ai
Perplexity AI

Perplexity AI adalah alternatif ChatGPT yang juga telah dilatih menggunakan API OpenAI dan, sebagai sedemikian, memberikan prestasi yang baik dengan jawapan yang baik. Laman web ini sendiri telah dibungkus dengan gaya minimalis dan mudah digunakan. Alat ini menawarkan fungsi yang serupa dengan ChatGPT, termasuk kemampuan untuk mengadakan perbualan dan memberikan jawapan yang mudah hingga kompleks. Walau bagaimanapun, berbeza dengan ChatGPT, Perplexity bahkan merujuk kepada sumber yang digunakan untuk menjawab pertanyaan anda.

Setiap kali ditanya sesuatu, AI akan merujuk kepada sumber pada akhir setiap ayat, seperti Wikipedia, dan sebenarnya mengambil dari sana juga. Dalam masa yang saya gunakan AI ini, saya melihat sumber-sumber untuk mencari salinan tetapi tidak dapat menemukannya. Jadi, adalah baik melihat Perplexity melakukan tugas yang sewajarnya.

Saya telah berbual dengan pelbagai chatbot ini, dan ia dapat mengadakan perbualan tanpa kelihatan keliru. Perplexity bahkan dilengkapi dengan mod co-pilot yang dikuasakan GPT-4 yang boleh memberikan soalan klarifikasi dan membantu menyempitkan carian. Terdapat mod gelap yang menarik di laman web itu, jadi itulah yang ada.

Ciri Utama: Merujuk kepada sumber, Hasil yang boleh dijalankan, Baik untuk cadangan produk, Memiliki mod GPT-4, Muat naik fail

KelebihanKekurangan
Melakukan perbualan dengan baik tanpa kekeliruanBoleh secara tidak sengaja menyalin dari sumber
Menyatakan sumber dengan jawapanTiada ciri tambahan
Reka bentuk laman web yang minimalisTidak boleh mengingati jawapan sebelumnya

3. Google Bard AI

Google Bard Ai
Google Bard AI

Sejak ChatGPT menjadi viral, banyak pengguna memerhatikan Google. Walaupun syarikat itu berdiam diri selama beberapa waktu kerana bimbang mengenai penyalahgunaan potensinya, Google akhirnya membukakan pintu. Bagi mereka yang tidak tahu, Google Bard adalah perkhidmatan AI perbualan eksperimen. Bard dikuasakan oleh model bahasa dan model perbualan generasi baru Google, PaLM 2 LLM.

Walaupun hanya terhad kepada beberapa orang, anda kini boleh menggunakan Google Bard sekarang tanpa sebarang kelewatan. Syarikat ini bahkan membawa kecerdasan buatan generatif ke carian, yang akan mengubah permainan. Anda akan segera melihat jawapan cepat kepada soalan-soalan di atas hasil carian. Tidak lupa, anda juga boleh memuat naik imej ke Google Bard sekarang.

Google Bard menarik minat kami, jadi kami membuat pertempuran ChatGPT vs Bard dan perkara-perkara menjadi menarik. Kami bahkan membandingkan Google Bard vs MS Bing Chat dan Bard berperilaku berbeza daripada yang anda jangka. Semak perbandingan tersebut dan beritahu kami jika anda merancang untuk menggunakan alternatif ChatGPT ini.

Ciri Utama: Muat naik imej, Sejarah perbualan, Dikuasakan oleh model PaLM 2 terkini, Eksport ke Dokumen, Colab, Keupayaan kod dan penalaran yang kuat, Model multibahasa, Pelaksanaan Kod Tersirat

KelebihanKekurangan
Masa tindak balas cepatSebelum ini mengambil kandungan dari laman web
Boleh memuat naik gambarTidak menyediakan sumber

4. Jasper Chat

Jasper Chat
Jasper Chat

Jasper telah berkecimpung dalam perniagaan generasi kandungan AI untuk beberapa waktu sekarang dan telah diterima dengan baik oleh pengguna. Walau bagaimanapun, selain daripada ciri generasi kandungan dan perkhidmatan lainnya, Jasper juga memiliki chatbot yang agak baru.

Dengan nama yang sesuai Jasper Chat, alternatif ChatGPT ini juga berdasarkan GPT 3.5, antara model bahasa lainnya, dan mempunyai OpenAI sebagai rakan kongsi. Walau bagaimanapun, berbeza dengan ChatGPT, yang boleh digunakan dengan berkesan oleh sesiapa sahaja, Jasper Chat telah dibangunkan untuk perniagaan seperti pengiklanan, pemasaran, dan sebagainya.

Menurut syarikat itu, Jasper Chat telah mempelajari berbilion artikel dan maklumat lain sebelum pertengahan 2021 dalam 29 bahasa. Jadi, walaupun ia mungkin tidak termasuk maklumat yang paling baru, ia masih boleh mengadakan perbualan sederhana hingga kompleks. Terdapat juga satu togol yang mudah digunakan untuk memasukkan data carian Google yang memberikannya lebih banyak kuasa.

Jasper Chat sendiri adalah percuma, tetapi anda memerlukan rancangan Boss atau Perniagaan Jasper untuk mengakses semua ciri-ciri. Rancangan Boss bermula dari $59 sebulan. Ia tidaklah begitu murah, tetapi ia juga memberi anda akses kepada semua perkhidmatan Jasper. Dapatkan ujian 5 hari untuk melihat sama ada ia sesuai dengan anda.

Ciri Utama: Dikuasakan oleh model OpenAI, Pengetahuan meluas hingga pertengahan 2021, Mengingati perbualan, Hasil bebas plagiarisme, Menyokong 29 bahasa

KelebihanKekurangan
Mampu mengendalikan perbualan yang pintarTerhad kepada langganan mahal
Boon untuk pengiklan dan profesional yang bekerjaDataset agak lama

5. Chatsonic

Chatsonic
Chatsonic

Chatsonic adalah salah satu alternatif ChatGPT yang terbaru dan cukup meluas yang telah menjadi tular akhir-akhir ini. Ia telah dibangunkan di atas ChatGPT dan oleh itu, mewarisi potensi yang luas. Walau bagaimanapun, chatbot AI ini dilengkapi dengan lebih banyak ciri dan pengetahuan yang lebih meluas kerana ia boleh mengakses Internet, yang merupakan sesuatu yang ChatGPT masih tidak dapat lakukan.

Kemampuan untuk mengeluarkan jawapan menggunakan hasil internet memberikan Chatsonic keupayaan untuk menyebarkan maklumat yang betul, menjadikannya sedikit kurang rentan kepada kesilapan. Chatbot AI ini juga mengingati perbualan dan merujuk kepada mereka untuk meneruskan aliran. Ia bahkan dilengkapi dengan 16 persona yang berbeza, dari akauntan hingga penyair, jika anda merasa ingin berbual dengan orang yang berbeza.

Selain teks, Chatsonic juga mempunyai pencipta imej yang tersendiri yang membuat imej yang baik daripada pemberi yang anda berikan. Walaupun bot ini tidak percuma, ia memberi anda 25 generasi percuma setiap hari. Selain itu, anda boleh menggunakan alternatif ChatGPT yang mengagumkan ini dengan menggunakan sambungan pelayar dan aplikasi Android.

Ciri Utama: Menawarkan model GPT-4, Penciptaan imej, Perintah suara, Terjemahan, Perbualan berasaskan watak, Akses Internet

KelebihanKekurangan
Akses internet membawa pengetahuan yang lebih meluasHanya 25 generasi percuma
Persona yang berbeza memberikan variasi dalam perbualanSambungan pelayar pembantu dan aplikasi Android
Boleh membaca semula respons

Pertanyaan Yang Sering Ditanya (FAQ)

1. Apakah Chatbot AI?

Bagi mereka yang tidak tahu, chatbot AI adalah program maya dan aplikasi yang direka untuk mensimulasikan perbualan manusia. Untuk menguraikannya lagi, chatbot AI membuat pengguna berasa seolah-olah mereka sedang berbual dengan manusia lain bukannya bot. Sejak kenaikan ChatGPT, chatbot AI telah meningkat secara ketara dari segi bilangan. Selain berbual, chatbot AI boleh melakukan banyak perkara lain, termasuk menulis esei, menyelesaikan pengiraan, dan banyak lagi. Seperti yang dinyatakan dalam artikel ini, banyak alternatif ChatGPT di sini berfungsi sebagai chatbot AI yang lengkap. Jadi anda boleh meneruskan dan berbual dengan bot ini dan mempunyai mereka menjawab dengan sepadan.

2. Adakah Alternatif kepada ChatGPT?

Terdapat banyak alternatif kepada ChatGPT pada tahun 2023. Dari senarai di atas, anda mungkin telah menjangkakan bahawa tidak kira dalam bidang apa anda berada, chatbot AI akan sesuai dengan keperluan anda. Sama ada ia adalah alternatif ChatGPT untuk penyokong kod, penulis, atau orang dengan pertanyaan enjin carian yang mudah, ada sesuatu untuk semua orang. Walaupun alternatif seperti Tome untuk persembahan atau Bard untuk perbualan, anda akan menjumpai banyak alternatif ChatGPT.

3. Adakah Versi Percuma ChatGPT?

ChatGPT itu sendiri adalah percuma untuk digunakan dan diuji oleh sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, pengguna yang ingin mencuba model GPT-4 baru harus membayar $20 sebulan untuk mengaksesnya. Ini tidak hanya memberi mereka model bahasa yang lebih baik tetapi juga tidak ada masalah masa tidak beroperasi. Semak bagaimana untuk mendapatkan akses kepada GPT-4 sekarang dan mula menggunakannya.

4. Adakah Alat Lain seperti ChatGPT?

Seperti yang dinyatakan di atas, terdapat banyak alat seperti ChatGPT yang boleh anda cuba. Jika anda pengguna yang ketat berminat dalam chatbot AI seperti ChatGPT, maka periksa Chatsonic dan Jasper Chat dari senarai di atas dan mulakan berbual dengan alternatif ChatGPT ini.

5. Apakah Pilihan Google yang Setara dengan ChatGPT?

Google telah bekerja pada beberapa model bahasa yang berbeza sebelum ini. Senarai tersebut termasuk model seperti BERT, MUM, dan LaMDA. Walau bagaimanapun, ChatGPT setara Google yang terkini dan paling sesuai adalah Bard. Seperti yang dinyatakan di atas, Google Bard adalah perkhidmatan AI perbualan eksperimen. Namun, Bard sendiri bukan model bahasa tetapi berdasarkan versi ringan LaMDA. Google Bard juga mempunyai akses kepada Internet, yang merupakan sesuatu yang ChatGPT bahkan tidak dapat lakukan. Walau bagaimanapun, ChatGPT setara ini belum sepenuhnya keluar, jadi anda perlu menunggu untuk mengaksesnya.

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *